pravni mantinely umirani v CR Komunikace s úřady Smrt a kultura Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Přál bych si po smrti nechat vytetovat text. S kým bych mohl své přání řešit? Rád byste si posmrtně nechal vytetovat text z důvodu Vaší víry. Vaše přítelkyně má pro toto přání pochopení, ale soudíte, že rodiče by s tím měli problém. Péče o tělo Spiritualita Dostupné služby Vyrovnávání se s nemocí Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Chci být u lůžka v den umírání mé matky. Co napsat do propustky pro zaměstnavatele? Ptáte se, co napsat do propustky pro zaměstnavatele, když chcete být u lůžka v den umírání vaší matky. Doprovázení Komunikace s úřady Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Uvažuji o sepsání dříve vysloveného přání. Jak postupovat? Máte zkušenost s dlouhodobou péčí o rodiče. Z dlouhého umírání máte obavu a přál byste si podniknout kroky, které vás samotného toho ušetří. Dříve vyslovená přání Sebevražda Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Jsem těžce nevyléčitelně nemocná. Nepřeji si resuscitaci. Jak to mohu zajistit? Jste dlouhou dobu těžce nemocná bez možnosti vyléčení. Cítíte, že Váš život se chýlí ke konci. Vnímáte svou současnou situaci jako nedůstojnou, život v takové podobě vám nedává smysl. Dříve vyslovená přání Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Nemocnice mě nekontaktovala, že manžel zemřel. Osobní věci se tam ztratily. Na patologii jsem ho nesměla vidět, odebrali mu orgány bez mého souhlasu. Váš manžel se ztratil. Po dvou týdnech hledání jste od policie zjistila, že byl napaden a následně v nemocnici zemřel. V té době byl na patologii a nikdo se o něj nezajímá. Komunikace se zdravotníky Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Manžel je v umělém spánku a já se starám o všechny jeho záležitosti. Je možné, aby se jeho opatrovníkem stal jiný příbuzný, pokud o to požádá? Píšete, že Váš manžel je po autonehodě v umělém spánku a Vy se staráte o všechny jeho záležitosti. Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Zajímá mě postup sepisování dříve vysloveného přání. Má proběhnout poučení lékařem před ověřením podpisu? Obracíte se na internetovou poradnu s prosbou o informaci ke správnému postupu při sepisování dříve vysloveného přání. Komunikace se zdravotníky Dříve vyslovená přání Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Pečujeme s maminkou o otce, ale už se to nedá zvládat. Je možné ho umístit do zařízení, i když si to nepřeje? Pečujete s maminkou o otce. Péče je hodně fyzicky a zejména psychicky náročná, protože je otec verbálně agresivní. Komunikace v rodině Práva pacientů a pečujících Dotaz v poradně
Tetu přivezla převozová sanitka domů mrtvou. Neměl s nimi jet i lékař? Vaši tetu přivezl z nemocnice domů v sanitě jen řidič. Při příjezdu byla teta mrtvá. Ptáte se, zda se záchrannou službou neměl jet i lékař. Pomoc pro pozůstalé Práva pacientů a pečujících Truchlení Dotaz v poradně