V březnu mi náhle zemřela matka. Ve snech ji vidím v různých ošklivých situacích. Proč tomu tak je? Truchlení Psychická podpora Dotaz v poradně
Jak ulevit od psychického strádání mamince s metastatickým postižením mozku zhoršujícím řeč i hybnost? Ptáte se, jak byste mohla psychicky ulevit mamince s metastatickým postižením mozku, když se jí v poslední době výrazně zhoršuje hybnost i řeč. Komunikace v rodině Psychická podpora Dotaz v poradně
Maminka zemřela poté, co jsem z nemocnice odjela vyzvednout syna. Stává se, že lidé umírají raději sami? Vaše maminka umírala na ARO a vy jste měli možnost s ní strávit poslední chvíle. Řekla jste jí vše, co bylo potřeba a byla jste u ní přes 5 hodin. Paliativní péče Psychická podpora Dotaz v poradně
Co prožívají pečující? Péče o umírající přináší řadu pocitů a situací, které mohou být velmi vysilující. Doprovázející by neměli zapomínat na svoje potřeby a umět si říct o pomoc. Rady a informace
Deprese Deprese neznamená jen to, když se cítíte být na dně nebo jste několik dní smutní. Rady a informace
Truchlení a osoby s mentálním postižením Pocity osob s mentálním postižením byly odbornou i laickou veřejností dlouhou dobu opomíjeny. Článek
Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučila během pandemie „Nouzový stav ukázal, jak snadno lze slabým, starým a/nebo umírajícím vzít jejich už tak velmi tichý hlas,“ píše socioložka Anna Tučková. Článek
Naděje není nějaký medikament, kterého mám plné kapsy Pavel Pokorný je evangelický farář a šest let byl kaplanem Cesty domů. Předtím šest let pracoval jako nemocniční kaplan v motolské nemocnici. Článek
Obávám se konkrétních způsobů úmrtí. Jak se jim dá zabránit? Máte obavy z několika konkrétně vyjmenovaných způsobů úmrtí. Psychická podpora Dotaz v poradně
Trpím chronickými depresemi, je to neúnosné. Je možné získat informace o eutanázii? Píšete, že trpíte těžkými depresemi a úzkostmi a trápí Vás i další psychické obtíže. Se situací se potýkáte už dlouho, brání Vám v zaměstnání i v běžném životě. Eutanázie Psychická podpora Sebevražda Dotaz v poradně