Pečuji o družku, kterou čeká hospitalizace, jsem na úřadu práce. Mám nárok na nějakou podporu?

Odpověď na dotaz ze dne 11. 6. 2020 zobrazit původní dotaz

Žiju s družkou která,se nemůže pohybovat je zcela závislá na mě ve všech směrech.Ted ma jít na operaci do Prahy .Ja jsem na úřadu práce. Tak jsem se chtěl zeptat jestli mám nárok na nějakou sociální dávku že se o ní starám.Tim myslím že jsi nedojde ani na záchod sama ,ani se sama nevykoupe( spíš že neleze sama do vany a pod.) Nákupy musím dělat sám. Děkuji za odpověď Horvat ladislav

Ladislav
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Obracíte se na nás s otázkou, zda máte nárok na nějakou sociální dávku, když pečujete o družku, která je závislá na Vaší pomoci. Zmiňujete, že jste na úřadu práce.

Vážený pane Horváte,

z dlouhodobého hlediska by Vaše družka měla mít nárok na příspěvek na péči. Ten může využít na úhradu sociální služby nebo pomoc zprostředkovanou blízkou pečující osobou, kterou byste byl pravděpodobně Vy. O dávku můžete zažádat na úřadu práce. Doporučuji, abyste na pobočce probral i další možnosti podpory, na které byste mohli mít s družkou nárok.

Píšete, že Vaši družku čeká operace. Pokud její ošetřující lékař vyhodnotí, že bude po operaci (a po sedmidenní nebo delší hospitalizaci) potřebovat celodenní dopomoc minimálně měsíc, mohl by někomu dalšímu vzniknout nárok na dlouhodobé ošetřovné. Budete-li v té době veden v registru úřadu práce, tak Vám bohužel nárok nevznikne. Pokud je však někdo další, kdo by mohl s péčí pomoci, mohl by čerpat dávku až 90 dní.
Ohledně dlouhodobého ošetřovného se můžete obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení, kde po sdělení rodného čísla můžete probrat situaci zcela konkrétně.

S přáním pevného zdraví Vám i Vaší družce a zdárného vyřízení

Sára Balabánová

Dotaz zodpovídá

Bc. Sára Balabánová

Bc. Sára Balabánová

sociální pracovnice, perinátální provázení

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz