Jak dobře mluvit o smrti a umírání „Ve chvíli, kdy mi sestra zaklepala na rameno, vyprávěl pan profesor něco o komplikacích hypertenze. Článek
Než odejdu Když se lékař připravuje na atestaci, říká se, že dny se mu vlečou, ale roky utíkají rychle. Článek
Je mi 16. Před pěti měsíci mi lékaři diagnostikovali terminální stádium rakoviny. Probíhalo to asi tak, jak jsem si představoval, že to bude vypadat, až budu čekat na výsledky závěrečných zkoušek na střední škole (GCSE). Článek
Uvědomění si konečnosti života „Jako student pátého ročníku lékařské fakulty jsem se, jako mnoho mých kolegů, před rokem rozhodl odjet studovat na jeden semestr do zahraničí,” říká Jiří Turek, který se jako dobrovolník zúčastnil Článek
Úplně jiná kniha o konci života Nakladatelství Cesta domů loni vydalo český překlad knihy učitele na Harvard Medical School, lékaře Angela E. Volandese — Umění Rozhovoru na konci života (The Conversation). Článek
Proč lékaři nemluví o smrti ani za peníze Po šesti letech snahy byl v Americe schválen zákon, podle kterého se v rámci systému Medicare lékařům a dalším zdravotníkům platí za to, když s pacienty hovoří o smrti. Článek
Nazývejme věci pravým jménem - mozková smrt je smrt Občas se v novinách nebo televizi setkáme s příběhem, kdy je u někoho diagnostikována mozková smrt a lékaři a rodina se pak pouští do bolestivých sporů o to, zda je takový člověk opravdu mrtev, co Článek
Usínat s dobrým pocitem Novinář a pracovník odlehčovacích služeb Cesty domů, Ondřej Nezbeda, vydal před pár týdny v nakladatelství Paseka svou dlouho očekávanou knihu Průvodce smrtelníka. Článek
Anthony Back: Umírajícím lze dát naději, aniž by byla falešná V dubnu se v Praze pod záštitou Nadačního fondu Avast uskutečnila konference Nemocniční paliativní péče. Článek
Nikdy neříct pacientovi, že pro něj už nemohu nic udělat Významná německá lékařka, přední osobnost v oblasti paliativní péče na mezinárodní úrovni, profesorka Claudia Bausewein, přijela v květnu do Prahy přednášet medikům a lékařům o významu a nejnovější Článek