Zemřela mi matka. Jaký je další postup v dědickém řízení?

Odpověď na dotaz ze dne 14. 2. 2006 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, před půlrokem mě zemřela matka. Mám ještě dvě sestry a otce. S otcem nejsem zrovna v dobrém vztahu a vůbec se nestýkáme! Nyní by mě zajímalo, kdy dojde k dědickému řízení a jak to postupuje! Matka nezanechala žádnou poslední vůli! Budu mít nárok na nějaké vyrovnání z rodinného baráku a z chalupy na horách? Vůbec nevím, jak to nyní bude postupovat! Když zajdu na příslušný soud - sdělí mě tam nějaké potřebné informace týkající se pozůstalosti, neboť vůbec nevím, zda mě někdo vyzve, abych se k tomu vyjádřila?
Prosím poraďte mi, jak to v takových situacích chodí!
Děkuji Hana

Hana
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Dobrý den,

dědické řízení se zahajuje bez návrhu na základě úmrtního listu, který soudu zašle matrika. V dědickém řízení notář jako první kontaktuje dědice, většinou to bývá osoba, která se postarala o pohřeb zůstavitele a sdělí, co bude třeba pro vyřízení dědictví učinit.

Pokud Vaše matka nezanechala závěť, pravidla pro dědění stanoví občanský zákoník. Existují čtyři dědické skupiny, kdy v první dědí manžel a zůstavitelovy děti, každý z nich stejným dílem. Pokud nejsou dědici v první skupině, stávají se dědici osoby z další dědické skupiny.

Vypořádání dědictví se většinou řeší dohodou dědiců, která musí být uzavřena před notářem, tzn. že budete spolu s ostatními dědici pozvána notářem k jeho projednání.

Co se týká Vašeho dotazu na vypořádání rodinného domu a chaty, není možné Vám dát konkrétní odpověď. Pouze je možné říci, že záleží, zda byly tyto nemovitosti ve vlastnictví (buď ve společném jmění manželů, ideálním spoluvlastnictví či výlučným vlastnictví) Vaší matky, je totiž možné, že by do dědictví nemusely spadat.

Bližší informace k dědictví by Vám měl sdělit notář, který je pověřen jeho vyřizováním.

S pozdravem
Rostislav Silný

Dotaz zodpovídá

JUDr. Rostislav Silný

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz