Prosím o radu ohledně dědictví.

Odpověď na dotaz ze dne 22. 3. 2006 zobrazit původní dotaz

Vážený pane doktore,
po mém zoufalém hledání na netu jsem se rozhodla napsat právě Vám.
Zemřel mi děda. Zůstala po něm manželka (má babička) a dvě dcery (má matka a teta). Ještě měly bratra, ale ten zemřel před 10ti lety. Zanechal po sobě 3 děti (jedno je ještě nezletilé). Jak to bude s majetkem, s dědictvim? Děda měl doma napsanou závěť na psacím stroji, podepsal ji a podepsali jí 2 svědci.Závěť je stará asi 8 let. Když byla má matka u notáře skrze dokumenty k dědictví, tak notář řekl, že si tu závěť můžeme schovat na památku, pokud jsou obě dcery s babičkou domluvené kdo co bude dědit. Nevím, proč tu závěť nechtěl zaevidovat (a to nechtěl!!) a nevím, proč nemluvil o těch dětech zemřelého syna mého dědy. Myslíme si, že pokud tu závěť notář nepřijal a tudíž nezaevidoval, dle zákona mají na 1/3 dědictví nárok i ty 3 děti.Jak máme postupovat dál??? Nikdo si nepřeje, po všem co zažili s manželkou a dětma zemřelého bratra (dědy syn) aby měli děti nárok na nějaké dědictví (10 let jsme o nich neslyšeli.)
DĚKUJI MNOHOKRÁT POKUD MI ODPOVÍTE, PROTOŽE NEVÍM, KAM SE OBRÁTIT.

Marie
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Vážená paní,

co se týká závěti, nejsem schopen posoudit, z jakého důvodu ji notář odmítl, protože neznám veškeré souvislosti. Každopádně odkaz na to, že pokud jsou manželka a dcery zůstavitele dohodnuté, je závěť neúčinná, není opodstatněné. V tomto případě bych žádal po notáři vysvětlení, pokud by jeho odpověď nebyla dostačující, pak bych se obrátil se stížností na Notářskou komoru ČR, Ječná 11, 128 00 Praha 2.

Bez ohledu na fakt, že zůstavitel sepsal závěť, musí se nezletilým potomkům dostat alespoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl za zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.

Občanský zákoník stanoví, pokud nebyla sepsána závěť či je tato závěť neplatná, že v první skupině dědí zůstavitelovy děti a manželka, každý z nich stejných dílem. Nedědí-li některé dítě, nabývají jeho dědického podílu stejným dílem jeho děti.

Potomci zůstavitele (děti, vnuci, pravnuci) jsou tzv. neopomenutelnými dědici. V tomto případě budou mít nárok na dědický podíl po zemřelém synu zůstavitele jeho děti. Nejsem ale schopný říct, v jaké výši to bude, protože bude mj. záležet na tom, zda byla závěť platně sepsaná.

S úctou,

Rostislav Silný

Dotaz zodpovídá

JUDr. Rostislav Silný

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz