Maminka je v umělém spánku, ze kterého se již tři týdny neprobrala (2)

Odpověď na dotaz ze dne 5. 6. 2006 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, děkuji mnohokrát za vaší odpověď.Jedná se o mou maminku, která měla nehodu na motorce.Lékaři ji před dvěma dny amputovaly pravou nohu.Matka bojovala s horečkou, ale ta včera již klesla.Včera přišla sestra na návštěvu.Matka otevřela při zaznění svého jména oči a po dotazu, jestli má odejít dcera z pokoje řekla špatně slovo ne a kroutila hlavou ukazující ne.Potom zírala pouze na strop.Je to dodrý znamení ? Nesostřeďuje se mozek na chybějící nožku ? Naši lékaři tvrdí, že poškození mozku je malého rázu na CT se ukazuje jenom ložisko krve, které se nerozšiřuje.Sami tomu nerozumí proč nemůže nabrat vědomí.V životě by naši rodinu nenepadlo, že budeme prožívat takovou bolest.JIž pohled na matku, kterou jste viděli před nedávnem plnou života a nyní bez končetiny je děsný.Lékaři jsou na mé dotazy již alergičtí pořád tvrdí že musíme čekat a čekat.Děkuji znovu za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchu ve vaši práci a hlavně dnes vím, že plno zdraví. Dnes po tom co prožívám si vážím života.

Monika

Monika

Milá Moniko,

plně rozumím Vaší bolesti. Také ovšem chápu své kolegy, kteří se nyní vyjadřují velmi vyhýbavě. Určitě jim také není jedno, jak se stav Vaší maminky vyvíjí. A možná proto jsou si nejistí a vypadají, jako by jim Vaše dotazy vadily, i když to asi pravý důvod není. Vytrvejte, hledejte podporu v síle Vaší rodiny a tam, kde u zdravotníků najdete ochotu sdílení Vaší bolesti. Není to jednoduché — pro obě strany — ale je to dobrá cesta.

Maminka potřebuje nyní podporu — úsměv, ujištění, že jste s ní, že se snažíte jí porozumět a chápat, že ji neopustíte, i když je to tak bolestné. Ovšem také platí, že vy byste měli i odpočívat! Také doporučuji snažit se — třeba i touto formou — o své bolesti mluvit. Je to nejlepší lék, aby nezůstala navždy.

Přeji Vám sílu a odvahu.

S úctou
Ladislav Kabelka

Dotaz zodpovídá

MUDr. Ladislav Kabelka, PhD.

lékař

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz