Tchán umírá, je na tom zdravotně špatně. Máme ho navštívit i s malými dětmi?

Odpověď na dotaz ze dne 14. 4. 2014 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,chtěla bych poradit.Tchán má rakovinu hrtanu a už je to již i v ústní dutině.Teď je momentálně po zápalu plic.Není na tom už zdravotně nejlépe,chodí k němu sestra na kontroly.má 43kg a člověk neví den ani hodiny jak mu bude,jelikož to má hodně střídave.Manžel chce za ním jet na návštěvu domů i s dětmi (věk 9 a 2 roky).Poradíte mi prosím jestli je to vhodné?Jak ze zdravotních rizik tak i po stránce psychické.Zdravě už rozhodně nevypadá.Dekuju

Lucie Musilova

Dobrý den, paní Musilová,

Váš dotaz na rizika návštěvy dětí u tchána má asi více dimenzí.

Ptáte se na vhodnost takového setkání. Váš muž má jistě důvod, proč chce, aby se děti s jeho otcem setkaly. Asi bych Vám doporučila vše probrat – ne proto, že bych považovala obecně návštěvu za vhodnou či nevhodnou, ale protože je na místě vědět, k jakému cíli má vést, a podle toho se zařídit. Jde o to, aby se mohly děti rozloučit? Nebo tchán? Nebo ho chce Váš muž pohledem na vnoučata potěšit? Ukázat mu, že jeho rod pokračuje? Mají spolu děti a dědeček blízký vztah, který si zaslouží péči i na konci tchánova života? Takových důvodů může být mnoho a je dobré dané potřebě návštěvu přizpůsobit. Zeptat se nemocného, zda o to stojí, totéž u dětí a také návštěvu načasovat, aby byla vhodně dlouhá a nebyla pro žádnou ze stran zbytečně náročná.

 Ze zdravotního hlediska pro děti není důvod návštěvu neuskutečnit, rakovina není nakažlivá. Zdravotní stav tchána je velmi vážný, návštěva dětí může mít vliv na jeho stav, ale nemůže ho změnit, jeho nemoc už jde svým tempem. Setkání může působit na jeho psychiku, často se očekává spíš pozitivní vliv, obzvlášť pokud by návštěva byla jeho přáním.  

Co se týká psychické reakce u dětí, je asi na místě je na dědečkův stav upozornit dopředu – vysvětlit jim, že je hodně nemocný a je to na něm vidět. Děti jsou schopné zpracovat takové situace často lépe než dospělí, pokud mají ve svých blízkých oporu – v porozumění jejich reakcím, v pravdivých odpovědích na otázky a v přijetí jejich emocí. Pokud byste s manželem dokázali své děti podpořit, nezpochybnit důležitost setkání generací ani jakoukoliv jejich reakci, pak by mohlo takové setkání přinést obohacení pro všechny. Potíže by mohly způsobit jakékoliv neshody, snižování či neporozumění, které by byly potenciálním zdrojem obav a úzkostí.

S úctou

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz