Kamarádce umírá maminka. Mám s ní o tom mluvit?

Odpověď na dotaz ze dne 3. 9. 2014 zobrazit původní dotaz

Dobry vecer, moji nejlepsi kamaradce umira maminka. Zjistila to pred par dny, ma rakovinu a lekarna rekla, ze nema smysl ani ozarovani.

Nemam s timto zadne zkusenosti, jak se k ni chovat, jak ji pomoci? Mam s ni o tom mluvit nebo naopak ne. Je nejaka rada jak ji to mohu ulehcit? To cekani nez zemre a potom?

Laternamagika

Dobrý den,

pokud chcete ulehčit kamarádce, která se nedávno dozvěděla o letální diagnóze maminky, je asi na místě zjistit, jak kamarádka situaci snáší a co přesně potřebuje. Určitě je dobré o vzniklé situaci mluvit, ptát se na její prožívání, potřeby a možnosti pomoci. Pro někoho je dobré, když může trápení sdílet, jiní lidé si rádi od starostí „oddechnou“ tím, že mohou s přáteli občas dělat něco jiného. Proto neexistuje obecná rada, jak pomoci, kromě toho, že je třeba se ptát přímo člověka, kterého taková věc potkala.  Vy ani kamarádka nemáte s takovou situací zkušenost, proto je v pořádku společně hledat vlastní způsob, jak dobu umírání maminky projít a zvládnout.

Určitě je vždy užitečná nabídka pomoci ve smyslu „když budeš potřebovat, jsem tu pro tebe“. Klidně můžete i přiznat, že nevíte, co by bylo vhodné, kamarádka tím dostane možnost povědět Vám, co by jí opravdu pomohlo a podpořilo. V tom se neliší situace umírání od doby po smrti, vždy je dobré ptát se, co kamarádka potřebuje právě teď. Je možné, že smrtí maminky se změní nálada Vaší kamarádky, bude třeba víc uzavřená nebo bude potřebovat čas vše psychicky zpracovat nebo si odpočinout. Respekt a pochopení pro její prožívání může být také velkou podporou. Často se totiž lidé setkávají s radami, aby se nad situaci povznesli nebo se s tím vyrovnali, aniž by jim okolí poskytlo čas a prostor pro to, aby vše mohli odžít, truchlit, zlobit se nebo prožít jakékoliv jiné emoce, které ztráta blízké osoby může vyvolat.

S úctou,

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz