7 let od smrti otce jsem se dozvěděl, že zemřel. Bylo povinností státu mě o úmrtí informovat?

Odpověď na dotaz ze dne 9. 2. 2023 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, rodiče byli rozvedeni od mého dětství. Otce jsem takřka neznal, neprojevoval příliš zájmu o kontakt. Minulý týden mi přišlo vyrozumění o likvidaci životní pojistky po smrti otce, kde mě otec uvedl jako obmyšlenou osobu. Pokud je mi známo, další rodinu neměl. Když jsem se začal pídit po úmrtí otce (evidence obyvatel, OÚ místa, kde zemřel), dozvěděl jsem se, že zemřel již před 7 lety. Nikdo mne nekontaktoval ohledně úmrtí, pohřbu, případné pozůstalosti. Zajímalo by mne, zda bylo povinností státu mne o úmrtí informovat a jak postupovat v případě, že bych rád věděl, kde je pohřben, kdo pohřeb vypravil a uhradil, za jakých okolností vlastně zemřel - i kvůli rodinné anamnéze. Děkuji za odpověď, s pozdravem Jan Hradecký

Jan Hradecký
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

S otcem jste se po rozvodu rodičů, který se proběhl ve Vašem dětství, nestýkali. Obdržel jste nyní vyrozumění o likvidaci životní pojistky po smrti otce. Dohledal jste, že zemřel před 7 lety, ale nikdo Vás nekontaktoval ohledně pohřbu, ani pozůstalosti. Ptáte se, zda bylo povinností státu Vás o úmrtí otce informovat. Také Vás zajímá, jak postupovat, když chcete bližší informace zjistit sám.

Dobrý den,

o úmrtí pacienta ve zdravotnickém zařízení je vždy třeba informovat některou z osob blízkých. Jako syn zemřelého otce máte právo nahlédnout do jeho zdravotnické dokumentace a zjistit z ní okolnosti jeho úmrtí a informaci o tom, kdo byl o jeho smrti informován.

V rámci dědického řízení notář nejprve předvolává vypravitele pohřbu. Společně mapují okruh potenciálních dědiců. Je otázkou, z jakého důvodu se notáři nepodařilo Vás identifikovat jako možného dědice. Jako pozůstalý syn a možný dědic máte právo nahlédnout do dědického spisu a zjistit si více informací k průběhu řízení. Je nicméně třeba zmínit, že dědické řízení neprobíhá v případě, že zemřelý nezanechá žádný majetek nebo zanechá majetek pouze nepatrné hodnoty.

Doporučovala bych tedy začít tím, že z uvedených zdrojů zjistíte více informací. Podle nich pak můžete zvažovat další kroky.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz