Manžel zemřel. Přechází veškeré dluhy včetně těch, co vznikly před uzavřením manželství, na mě? Můžu dědictví odmítnout?

Odpověď na dotaz ze dne 22. 11. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, zemřel mi manžel, dědické řízení ještě neproběhlo, nevím, co mne čeká. Manžel měl úvěry, takže se chci zeptat, zda veškeré dluhy přechází automaticky na mne, jako na pozůstalou manželku, i když byly uzavřeny před uzavřením manželství a nejsem spoludlužník? Můj bankovní účet a penzijní spoření spadá také do dědického řízení? I přesto, že je 100% podíl na určenou osobu? Lze dědictví odmítnout nebo pomůže notářský soupis majetku? Děkuji za odpovědi. Zlatava Špičková

Zlatava Špičková
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Váš manžel zemřel. Ptáte se, jestli veškeré dluhy přechází automaticky na Vás. Některé úvěry byly uzavřeny ještě před uzavřením manželství. Ptáte se, jestli Váš bankovní účet a penzijní spoření spadá do dědického řízení, i když je 100% podíl na určenou osobu. Zajímá Vás, jestli lze dědictví odmítnout.

Dobrý den,

přijměte prosím mou upřímnou soustrast.

Odpověď na Vaši otázku bude do velké míry záležet na tom, kdy dluhy Vašeho manžela vznikly. Podle toho se bude rozhodovat, zda a do jaké míry se dluhy týkají jen jeho osoby, nebo i Vás.

Obecně lze říct, že od uzavření manželství automaticky vzniká SJM (společné jmění manželů), které se vztahuje na majetek nabytý od této chvíle (včetně mzdy každého z manželů). Existují výjimky; např. penzijní spoření, stavební spoření nebo životní pojištění právo do SJM nezahrnuje, nebude tedy ani součástí pozůstalosti.
Pokud dluhy Vašeho manžela vznikly v průběhu manželství, týkají se velmi pravděpodobně i Vás. Dluhy před manželstvím do SJM nespadají, to ale neznamená, že nemohou být z části SJM uspokojeny. Pro lepší rozřešení situace doporučuji celý případ probrat s advokátem, který při lepší znalosti situace bude schopen nabídnout konkrétnější právní stanovisko.

Pokud jste si jistá, že pozůstalost Vašeho manžela je předlužená, je Vaším právem dědictví odmítnout. Během dědického řízení, které je zahajováno po smrti zůstavitele (Vašeho manžela), musí notář dědice upozornit na možnost odmítnout dědictví. Samotné odmítnutí se činí výslovným prohlášením vůči soudu, nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice o jeho právu odmítnout dědictví vyrozuměl. S takovým postupem by Vám případně přidělený notář poradí.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz