Před dvěma lety zemřel děda mého 16letého syna. Jsem si jistý, že mu odkázal velké jmění, ale nikdo ho kvůli dědictví nekontaktoval. Na koho se obrátit?

Odpověď na dotaz ze dne 7. 10. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobry Den,
Jmenuji jse Dusan Lipcak Momentalne zyji v Irsku.
Muj syn Samuel Lipcak zil se mnou zde,ale pred peti lety odesel bydlet zpet do CR se svoji matkou Karolinou Svejcarovou i Dedou.Karlem Svejcarem.
V Pondeli,jsem jse dozvedel ,ze Karel umrel pred dvemi lety.
Pan Svejcar byl velmi zamozny clovek .Bydli v Jevanech u Prahy.
Muj Syn nevi o zadnem deditskem procesu nebo posledni vuly ,Jeho dedy.I kdyz jsem jsi jisty ,ze pan Svejcar mu Odkazal velke jmeni.Samikovi je 16 let.Matka bohuzel zavisla na drogach a situace je velmi napjata.Rekl mi ,ze Karolina prodava dum v Kterem zijou,coz mi tez potvrdila,s tim ze koupi bydleni pro meho syna.Myslim,ze to byla jedna zpodminek pana Svejcara.Dum ma hodnotu 15 milionu korun.Mohly by jte mi prosim poradit,na koho jse mam obratit i zkontaktovat, abych zjistil,kde vyhledat dedictvi meho syna. Vim ze pan Svejcar mel Bankovni ucty.Dokonce i v zahranici.Tez vlastnil Patent.Mnohokrat vam dekuji.
S Pozdravem
Dusan Lipcak

Dusan Lipcak

Žijete v Irsku, Váš 16letý syn před pěti lety odešel se svojí matkou do České republiky. Čerstvě jste se dozvěděl, že jeho děda zemřel. Jste si jistý, že mu děda odkázal velké jmění, dodnes ho ale notář nekontaktoval. Matka syna je závislá na drogách, aktuálně prodává dům, ve kterém žijí. Ptáte se, na koho se ohledně dědictví Vašeho syn obrátit.

Dobrý den,

velmi bych doporučovala požádat o pomoc advokáta v České republice. Pomůže Vám se v situaci lépe zorientovat, zváží s Vámi, které informace si můžete vyžádat. Pokud je Váš syn povolán dědicem na základě závěti, bude důležité se se závětí seznámit. Zároveň bude třeba ošetřit otázku zastoupení syna v dědickém řízení a následné správě zděděného majetku. Zákonným zástupcem syna je matka i otec společně. Vše, co se týká syna, včetně dědění, by tedy bylo vhodné řešit společně.

S pozdravem

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz