Děti nechtějí po tragické smrti svého otce nadále nosit jeho příjmení. Nepřijdou při změně příjmení o sirotčí důchod?

Odpověď na dotaz ze dne 19. 9. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem ohledně nároku na výplatu sirotčího/vdovského důchodu v případě změny příjmení pozůstalých dětí a manželky.
Vztah otce k dětem byl po většinu jejich života velmi komplikovaný, což se ještě umocnilo poté, kdy otec před dvěma lety spáchal sebevraždu. V posledních měsících děti (12 a 14 let) opakovaně přicházejí s prosbou o změnu příjmení (namísto příjmení po zemřelém otci by chtěly nést rodné příjmení matky). Prosím o informaci, zda má případná změna příjmení vliv na nárok na výplatu sirotčího a vdovského důchodu (tj. zda pozůstalé děti a manželka v případě změny svého příjmení pozbývají nárok na jeho výplatu).
Děkuji.

Kateřina

Píšete, že vztah dětí k jejich zemřelému otci byl komplikovaný, což před dvěma lety ještě umocnilo jeho tragické úmrtí. Děti proto uvažují o změně příjmení s tím, že by raději nesly rodné příjmení své matky. Obracíte se na nás s dotazem, zda by v takovém případě nepřišly o nárok na výplatu sirotčího důchodu.

Dobrý den,

změna příjmení nepatří dle § 52 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění mezi důvody, které vedou k zániku nároku na sirotčí důchod. Pokud se tedy děti rozhodnou pro změnu příjmení, jejich nárok na sirotčí důchod to nijak neovlivní.

S pozdravem

Zuzana Koutná

Dotaz zodpovídá

Mgr. Zuzana Koutná

PhDr. Zuzana Koutná

poradenská pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz