Před 6 měsíci jsem žádala o vdovský a sirotčí důchod, nyní mi přijde záloha. Kdy přijde doplatek?

Odpověď na dotaz ze dne 29. 8. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobrý den. V únoru mi zemřel manžel, žádala jsem o vdovský a sirotčí důchod.
Již uplynulo 6 měsíců od žádosti. Vyjádření mi do teď nepřišlo. Naposledy více jak měsíc mi bylo sděleno, že důchody jsou již v uctarne. Minulý týden,mi ovšem jiný pracovník sdělil, že mi teprve bude vyplacena záloha. Podotýká, že mi do zeď nepřišlo ani písemné vyjádření.
Chci se optat,za jak dlouho po záloze, mi může přijít dopis a doplatek?
Děkuji

Lucie Svobodová
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Váš manžel zemřel v únoru. Před půl rokem jste požádala o vdovský a sirotčí důchod a stále Vám nepřišla ani záloha ani písemné rozhodnutí o přiznání důchodu. Ptáte se, za jak dlouho po odeslání zálohy Vám rozhodnutí a doplatek přijdou.

Vážená paní Svobodová,

zákonná lhůta pro vyřízení žádosti o sirotčí i vdovský důchod je 90 dnů, Česká správa sociálního zabezpečení ČSSZ posílá žadateli písemné rozhodnutí o přiznání důchodu. Lhůta může být prodloužena v případě potřeby došetřit skutečnosti rozhodné pro přiznání dávky.

Pokud jste požádala o poskytnutí zálohy a pracovník ČSSZ posuzující žádost usoudil, že podmínky pro nárok na dávku byly splněny, může být záloha poskytnuta ještě před vydáním rozhodnutí o přiznání důchodu. Pokud podmínky splněny nebyly, bude úřad požadovat vrácení zálohy. Záloha však není nároková, a není ani stanovena lhůta pro její vyplacení. Pokud záloha poskytnuta není, je po přiznání dávky zaslán až doplatek důchodu.

Nedokáži odpovědět na otázku, za jak dlouho po odeslání zálohy (která Vám ještě nepřišla) Vám přijde písemné vyrozumění a doplatek důchodů.

Protože již čekáte dlouhou dobu, doporučuji Vám zaurgovat vyřízení Vaší žádosti. To můžete telefonicky na infolince ČSSZ 800 050 248 nebo osobně či emailem na OSSZ, kde jste žádost podávala. O přešetření můžete také požádat vedoucího pracovníka oddělení OSSZ, které Vaši žádost vyřizuje.

S pozdravem

Ester Miffková

Dotaz zodpovídá

Mgr. Ester Miffková

Mgr. Ester Miffková

sociální pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz