Pečuji o maminku. Nepřijdu o příspěvek na péči, když mě v péči 1x týdně někdo vystřídá, abych mohla do práce?

Odpověď na dotaz ze dne 20. 8. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, mám v péči 92 letou matku, která má přiznán 4. stupeň. Našla jsem si brigádu, že pracuji z domova, jen 1x týdně potřebuji zajet do práce odevzdat doklady a zaúčtovat. Jedná se o čas od 9.00 do 15.00. mamku ráno oblíknu,připravím snidani a kolegyně b byla po celou dobu s ní. Nebo pokud si musím zajít např. k zubaři, taak u ní ponechám 10ti letou vnučku.Problém je v tom, že mamka má kalhotové plenky a je ležíí. Na WC ji na vozíku dopravím. Objednala jsem i tu polohovací postel, aby se nesnažila sama vstát na nohy, protože ona neví, že nemůže chodit. Můj dotaz je, zda tedy 1x v týdnu mohu použít pomoci kolegyně nebo na kratší dobu vnučku, aby byla u ní, že nebude vstávat, aby nespadla. Nemám dobré vztahy s druhou dcerou a bojím se, aby nebylo pak nějaké udání a já bych o příspěvek přišla. |Jedná se o 1 den v týdnu. Děkuji za odpověď.

Olga Rotreklová
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete, že pečujete o Vaši maminku, která má přiznaný příspěvek na péči ve IV. stupni závislosti. Pracujete z domova, ale 1x týdně se potřebujete do zaměstnání osobně dostavit. V tuto dobu Vás v péči zastupuje kolegyně nebo případně na kratší dobu vnučka. Ptáte se, zda je v pořádku, pokud Vás v péči o matku někdo takto krátkodobě zastoupí a zda tímto není nějakým způsobem ohrožen nárok na příspěvek na péči.

Vážená paní Rotreklová,

vážím si důvěry, se kterou se obracíte na naši poradnu, a ráda bych úvodem ocenila péči, kterou Vaší mamince věnujete. Dokáži si představit, že kombinovat každodenní péči s prací z domova může být velmi náročné a vyčerpávající.

Ptáte se, zda nemůže občasné vystřídání v péči ze strany Vaší kolegyně nebo vnučky nějak ohrozit nárok na příspěvek na péči. V tomto ohledu Vás mohu uklidnit, nic takového nehrozí. Příspěvek náleží Vaší mamince jakožto osobě, která je v péči o sebe závislá na pomoci jiné osoby, a je pouze na ní, jakým způsobem jej pro zajištění péče o svou osobu využije. V péči Vás tedy může kdykoliv někdo jiný vystřídat, stejně jako by bylo možné, aby část péče o maminku zajišťovala některá ze sociálních služeb, jako například pečovatelská služba nebo služba osobní asistence (v takovém případě by nicméně bylo potřeba podat na příslušné pobočce Úřadu práce Oznámení o změně poskytovatele pomoci a kromě sebe takovouto službu oznámit jako poskytovatele pomoci).

S pozdravem

Zuzana Koutná

Dotaz zodpovídá

Mgr. Zuzana Koutná

PhDr. Zuzana Koutná

poradenská pracovnice

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz