Tatínek napsal po letech novou závěť. Ruší se tím původní závěť nebo je potřeba ji zrušit u notáře?

Odpověď na dotaz ze dne 13. 2. 2022 zobrazit původní dotaz

Dobrý den. Otec před léty sepsal závěť u notáře ale teď si to rozmyslel a napsal ručně novou (ta ale není notářský ověřená) doma protože už není schopen opustit byt. Můj dotaz je jestli se původní závěť touto novou ruší nebo je třeba ji nějak zrušit u notáře nebo jiným způsobem.

Theriak

Váš otec si po letech rozmyslel původní znění závěti a napsal novou. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nyní nemůže opustit byt, tudíž nová závěť není notářsky ověřená. Ptáte se, zda se je třeba původní závěť zrušit.

Dobrý den,

záleží na textu nové závěti. Obecně platí, že pokud si obsah závětí odporuje, pak platí závěť s pozdějším datem (tj. novější či nověji platně sepsaná závěť). Pokud si obsah neodporuje nebo si odporuje jen v části, platí obě závěti v plném znění, popř. obě závěti v rozsahu, v jakém si navzájem neodporují. Toto ale platí jen pokud v textu závěti není uvedeno, že onou konkrétní závětí se ruší závěti předcházející.

Co se týče platnosti závěti, zákon stanoví, že závěť lze sepsat jako veřejnou listinu (formou notářského zápisu) i soukromou listinou – tedy i způsobem jako závěť sepsal Váš tatínek. Volba jakékoliv z těchto možností nemá na platnost vliv. Pro závěť ve formě soukromé listiny musí být závěť sepsána vlastní rukou a podepsána pořizovatelem závěti. Pokud by závěť nebyla sepsána vlastní rukou (např. by ji Váš tatínek napsal na počítači), pak je třeba, aby tuto listinu tatínek podepsal a před dvěma současně přítomnými svědky výslovně prohlásit, že se jedná o jeho poslední vůli.

Pokud si nejste jisti zda, případně do jaké míry nová závěť ruší původní závěť, doporučovala bych konzultovat situaci s notářem, u něhož byla sepsána původní závěť.

S pozdravem

Barbora Steinlauf

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz