Známé selhala játra, čeká na transplantaci, ale zjistili jí ještě leukémii. Může se uzdravit?

Odpověď na dotaz ze dne 24. 4. 2021 zobrazit původní dotaz

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli ještě je nějaká nadějí na uzdravení mám známou a tý selhali játra a čeká se na transplantaci ,ale ten ji zjistili ještě k tomu leukémii je nějaká možnost na uzdravení děkují za radu

Lenka Filkova

Vaše kamarádka je na čekací listině na transplantaci jater, ale nyní jí lékaři zjistili leukémii. Ptáte se na prognózu, zda je nějaká šance na uzdravení.

Vážená paní Filková,

bohužel na to, abych Vám mohla jednoznačně odpovědět, mám velice málo informací. Leukémie není jedna nemoc, existuje mnoho typů této choroby, které se navzájem liší, jak svým průběhem, tak způsobem léčby. Také neznám příčinu jaterního selhání Vaší kamarádky a mnoho dalších podrobností. Jisté však je, že obě tyto diagnózy jsou velmi závažné a ohrožují Vaši kamarádku na životě. Navíc každá z nich významně komplikuje, až znemožňuje, účinnou léčbu té druhé. Takže se obávám, že prognóza je spíše nepříznivá, i když časový horizont si vzhledem k nedostatku bližších informací opravdu netroufám odhadnout. Přesněji by Vám uměl odpovědět ošetřující lékař, který pacientku zná, takže pokud si rozhovor o prognóze přeje Vaše kamarádka, povzbuďte ji, ať se ptá. Nejistota je často horší než informace mít, byť nejsou právě pozitivní. Ale umožňují o situaci mluvit a připravit si nějaký plán pro dny příští. Je dobře, že jste se svou známou v kontaktu a můžete jí být v nelehké situaci oporou.

S úctou

MUDr. Kateřina Menčíková

Dotaz zodpovídá

MUDr. Kateřina Menčíková

MUDr. Kateřina Menčíková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz