Tatínek zemřel 11. den po napojení na plicní ventilaci. Mohl se z toho dostat?

Odpověď na dotaz ze dne 18. 12. 2020 zobrazit původní dotaz

Dobrý den můj tatínek byl v umělém spánku 10 dní a 11 den umřel .byl napojeny na plicní ventilaci . nedokážu se stim smířit dostal by se stoho byla by šance?

Miluše

Vážená Miluše,

zemřel vám tatínek. S jeho úmrtím se těžce smiřujete a nás se ptáte, zda po deseti dnech na umělé plicní ventilaci byla šance.

Předpokládám, že se ptáte, zda byla šance na to, aby žil dále stejně jako před příhodou, která vedla k nutnosti jej napojit na umělou plicní ventilaci a uvést jej do umělého spánku. Ráda bych vám odpověděla, pomohla vám pochopit, co a proč se vlastně přihodilo, ale bez podrobností o jeho zdravotním stavu před příhodou, o příčině selhání plic a řadě dalších důležitých faktorů to bohužel není možné.

Většina nemocných, kteří u nás zemřou, jsou delší dobu vážně nemocní — mají nemocné srdce nebo plíce, selhávají jim ledviny, trpí cukrovkou, vysokým tlakem. Někteří mají nádorová onemocnění, jiní jsou hodně staří a u některých nemocných se tyto nemoci sejdou. Je tedy spíš pravděpodobné, že k selhání plic u vašeho tatínka došlo proto, že již před tím byl nemocen. Věřím, že lékaři udělali vše proto, aby jeho úmrtí zabránili. Péče na jednotkách intenzivní péče (JIP, ARO) je v České republice opravdu na vysoké úrovni. Můžete lékaře zkusit oslovit a požádat je o vysvětlení, co se vlastně dělo a proč. Chápu, že to v době koronaviru je složitější, přesto možná chvilka po telefonu může řadu věcí objasnit.

Také bych vám ráda doporučila, abyste se obrátila na odborníka o radu a podporu pro vás. V řadě míst fungují poradny pro pozůstalé, kde vám mohou pomoci vše pochopit a postupně zpracovat tak, aby vám na tatínka zůstaly hlavně ty hezké vzpomínky a netrápily vás pochybnosti o tom, co se dělo a proč.

S pozdravem

MUDr. Irena Závadová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Irena Závadová

MUDr. Irena Závadová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz