Jezdím za mamkou do hospice, otec se vrátí z protialkoholní léčebny. Co dělat, když jsem na péči sama?

Odpověď na dotaz ze dne 7. 10. 2020 zobrazit původní dotaz

Mam mamku v hospicu, rakovina vajecniku. Ma vodu v brise, i kdyz neji, dnes toho hodne vyzvracela. Jezdim za ni 5 x tydne 60 km tam a 60 zpatky. Otec je alkoholik, uz 20 let je opakovane po lecebnach, nyni take. Az se ted vrati po 3 mesicnim leceni, nevim, co s nim. Vsude v domovech je dlouha cekaci lhuta a do domova senioru alkoholiky nechcou. Jsem jedina dcera a uz to nezvladam, stale me poboliva podbrisek. Chtela bych rodicum pomoct, ale uz nevim jak a jestli na to mam. Dekuji.

Radka

Dobrý den, paní Radko,

chápu Váš dojem, že to není možné v jednom člověku zvládnout. Také si to myslím. Rodičům můžete pomoci jen do té míry, do jaké na to budete mít sama sílu a bude to ve Vašich možnostech.

Představuji si, že jezdit za mamkou s touto intenzitou může být vyčerpávající. Těžko si při tom představit péči o další osobu. Nevím, jakou péči vyžaduje Váš otec, určitě by stálo za to probrat s odborníky, jaké jsou Vaše možnosti a limity a zvážit, jestli můžete pro rodiče dělat víc a co všechno lze vydržet.

Nedivím se, že Vám není dobře. Vaše tělo možná ukazuje na Vaše hranice. Jste sice jediná dcera, a můžete mít pocit, že je vše na Vás, zároveň asi chcete zvládat to, o co se v jiných rodinách dělí více lidí. Vím, že chcete pomoci, ale pokud nevydrží Vaše zdraví, přibyde Vám do péče ještě další osoba, Vy sama. Proto bych doporučovala větší ohleduplnost k Vám samotné, i kdyby to někdy znamenalo trochu v péči polevit. Je možné, že chcete maminku vidět, dokud to lze a tak se možná budete rozhodovat složitě, pokud bude stát proti sobě péče o Vás a péče o rodiče. Kdyby se Vám podařilo vzít v úvahu obě strany, i když nebude vždycky vše ideální, mohlo by to být z dlouhodobého hlediska výhodnější.

Pomoci v rozvažování Vám mohou odborníci třeba na lince pro pečující Pečuj doma nebo poradna webu alkoholik.cz. Můžete se zda nejen poradit o tom, co je v péči o rodiče pro Vás možné, ale i načerpat potřebnou podporu pro sebe, jak při rozhodování o dalších krocích, tak během péče. I při hospicích bývají poradny, můžete tedy zkusit promluvit se sociální pracovnicí v hospici, kde je maminka umístěná, pokud poradenskou službu nabízí. Obrátit se ale můžete i na některou z poraden při jiném hospici v blízkosti či s celorepublikovou působností.

Pokud byste cítila náhlou potřebu kontaktu nebo chtěla opečovat více své pocity než řešit praktickou stránku péče o rodiče, můžete využít některou z linek důvěry. Některé fungují bezplatně i nepřetržitě.

Přeji Vám mnoho sil a dobré rozmyšlení dalších kroků a hlavně více laskavosti k sobě samotné.

S pozdravem

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz