Studuji prezenčně VŠ, mám brigádu. Jak to bude se sirotčím důchodem v měsíci, kdy byl můj výdělek nad 10 000 Kč?

Odpověď na dotaz ze dne 16. 3. 2020 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
pobírám sirotčí důchod, studuji prezenční formu VŠ a chodím na brigádu, kde jsem si vydělala za předchozí měsíc 9500,-. Jenže jsem zapomněla, že jsem v předchozím měsíci také absolvovala brigádně inventuru, kde jsem si vydělala 600,-. Tzn. že jsem si vydělala brigádně přes 10 000,-. Bude mi tak pro daný měsíc odejmut sirotčí důchod? A můžu s tím ještě něco dělat?

Děkuji, pěkný den.

Linda
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Studujete prezenční formou VŠ, pobíráte sirotčí důchod a k tomu si přivyděláváte. V minulém měsíci jste si na brigádách vydělala více než 10 000 Kč. Ptáte se nás, jestli Vám za tento měsíc bude sirotčí důchod odejmut a jestli s tím lze něco dělat.

Dobrý den, Lindo,

předpokládám, že sirotčí důchod za předchozí měsíc Vám odejmut nebude. Pokud totiž studujete VŠ prezenční formou, tak výše přivýdělku nemá vliv na Váš nárok na sirotčí důchod. Je možné přivydělávat si bez omezení.

Situace by byla jiná, pokud byste studovala formou dálkovou nebo kombinovanou, tam si lze skutečně při současném zachování nároku na sirotčí důchod přivydělávat pouze omezeně, jak uvádíte.

V případě nejasností ohledně Vašeho nároku se můžete obrátit na Klientské centrum České správy sociálního zabezpečení, kde mají agendu sirotčích důchodů na starosti.

Ať se Vám ve studijním i pracovním životě daří.

S pozdravem

Monika Vaníčková

Dotaz zodpovídá

Mgr. Monika Vaníčková

Mgr. Monika Vaníčková

poradenská pracovnice, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz