Je mi 41 let a začínám mít strach, že se blížím ke své smrti. Jak se k tomu postavit?

Odpověď na dotaz ze dne 1. 5. 2020 zobrazit původní dotaz

Dobrý den je mi 41 let a začínám mít častý strach že se blížím ke své smrti a v mládí sem takové starosti nemnel bojím se toho že už nebudu stoho neznama že sem žil a už nebude nic je to hrozne že sem vznikl svou egzistenci a nechci zmizet prosím poraďte mi jak se k tomu postavit děkuji moc za radu předem s pozdravem p.antonin

Antonín

Dobrý den,

začínáte se věnovat otázkám své smrtelnosti, což je celkem obvyklé. Není možné přehlížet celý život jeho konec a současná doba nám k takovému zamyšlení nabízí mnoho podnětů. Většina lidských kultur i náboženství má nějaký postoj ke smrti, smrt je považována za velmi důležitý okamžik lidského života a lidská zkušenost ukazuje, že se lidé problematikou své smrtelnosti do hloubky zabývají celé věky.
Možná by pro Vás mohlo být užitečné zeptat se Vašich blízkých lidí, jak se vyrovnávají s faktem svého konce nebo si najít terapeuta či duchovního, který by byl ochotný se s Vámi těmto tématům věnovat. Otázky okolo konce naší existence jsou zneklidňující a někdy i zúzkostňující, ale obvykle opravdu potřebujeme nějakou odpověď, názor nebo uklidnění a návod, jak se k smrtelnosti postavit.

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz