Maminka zemřela před dvěma lety, jsme 4 děti a otec, řízení prý ještě neproběhlo. Co se mohlo stát?

Odpověď na dotaz ze dne 6. 11. 2019 zobrazit původní dotaz

Dobrý den před dvěma lety mi zemřela maminka. Jsme 4 sourozenci a náš otec dodnes však podle mého otce neproběhlo dědické řízení. Je možné že mě z něho nějak vyškrtnuly? Nebo musí notář obeslat všechny pozůstalé ? Děkuji za odpověď

Petr

Dobrý den,

domnívám se, že dva roky od smrti maminky je poměrně dlouhá doba. Předpokládala bych, že po smrti maminky byl někdo z vás (jako vypravitel pohřbu) předvolán alespoň k předběžnému projednání pozůstalosti. To, že dědické řízení ještě neskončilo, je věc jiná. Nevím, zda maminka neměla např. majetek v zahraničí. Z tohoto důvodu by dědické řízení mohlo trvat takto dlouho. Ověřila bych v každém případě u notáře pověřeného vedením dědického řízení, z jakého důvodu se v dědickém řízení nic neděje.

Teoreticky je možné, že Vás maminka vydědila. I tuto skutečnost máte nicméně možnost si ověřit nahlédnutím do dědického spisu. Pokud by se tak stalo a budete mít za to, že vydědění nebylo provedeno v souladu se zákonem, máte možnost se bránit. V tomto případě bych nicméně doporučovala obrátit se na advokáta, aby Vám poradil, jak dále postupovat.

S pozdravem

Barbora Vráblová

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz