Manžel je po dvou mrtvicích zčásti ochrnutý, začal být na mě zlý, lékaři nepomohli, nemohu už dál. Co dělat?

Odpověď na dotaz ze dne 30. 6. 2019 zobrazit původní dotaz

Dobrý den
Můj manžel prodělal dvě mozkové mrtvice, zůstal na levou stranu ochrnutý, ruka je úplně nehybná a noha ( chodí s ortézou hodně špatně a s hůlkou). Před nemocí to byl užasný milující mažel jsme manželé již 28 let. Po mrtvici začal být strašně zlý, všechny nenávidí i mě, neustále mě uráží, stále jen spí a nebo kouká na televizi. Vzala jsem ho k psychiatrovi a ten mi řekl, že to musím tolerovat. Dělám pro manžela co je v mojich silách starám se, oblékám, koupu, on na mě jen křičí jak mě nenávidí a že mi přeje abych dostala také mrtvici, už nemůžu dál, V polovině ledna dostal epileptický záchvat a od té doby je to k nevydržení. Říkala jsem to neuroložce, psychiatrovi i obvodnímu lékaři manžela, všichni jako kdyby to nechtěli slyšet. Co mám dělat?

Jarmila Grasserová

Píšete o tom, jak Váš manžel po dvou mrtvicích velmi špatně chodí, má zcela nehybnou ruku a začal se chovat nenávistně, a to i vůči Vám, ačkoli dřív byl milující manžel. Po epileptickém záchvatu v lednu se situace ještě zhoršila a Vy už to nemůžete vydržet. Přesto dál děláte pro manžela, co je ve Vašich silách. Mluvila jste o manželově stavu s neurologem, psychiatrem i obvodním lékařem, ale nikdo nepomohl.

Dobrý den, Jarmilo.

Bohužel mrtvice znamená organické poškození mozku, které s sebou někdy nese i změnu osobnosti. Rozumím, že teď máte pocit, jako byste žila s úplně jiným člověkem. A Váš manžel je, zdá se, zcela zaměřený na svou nemoc a omezení, která přináší, a jako by za ni všechny vinil, včetně Vás. Musí být velmi obtížné takovou situaci snášet. Ráda bych ocenila Vaši obětavou péči o manžela a zároveň Vás povzbudila, abyste v tom nezůstávala sama. Určitě manželovi říkejte, jak Vám je, ale pokud to nepůjde nebo nepovede k ničemu dobrému, vyhledejte odborníka (psychologa, psychoterapeuta), který Vám bude průvodcem na Vaší cestě i v možném rozhodování, co dál. Nebylo by vůbec divu, kdyby Vám síly začaly docházet a potřebovala jste kromě psychické podpory i praktickou pomoc. S psychologem, který bude znát dobře Vaši situaci, můžete hledat další možnosti řešení. Také se nerozpakujte požádat o praktickou pomoc další členy rodiny, abyste měla čas i na sebe a svou regeneraci.

Přeji Vám hodně sil a nalezení pokoje v tomto obtížném životním období.

Saša Lammelová

Dotaz zodpovídá

Mgr. Alexandra Lammelová

Mgr. Alexandra Lammelová

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz