Dědeček zemřel 2010, nechal závěť. Mohu žádat přezkoumání, když jsem byl v době dědického řízení nezletilý?

Odpověď na dotaz ze dne 28. 2. 2019 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,

jmenuji se Vytasil. Jedná se o věc starou již 9 let - zejména mě zajímá, jestli se jedná o věc propadlou, nebo se stále mohu odvolat na dědické řízení. Ačkoliv mi tento dotaz nebude připadat zcela korektní, musím mít jasno.

Dědeček zemřel v roce 2010, měl 3 dědice - mojí maminku, bratra (tehdy 18 let), a svojí tehdejší novomanželku. V závěti (pokud vím) uvedl, že jeden barák s přilehlými polnostmi případne mojí mámě, druhý s polnostmi mému bratrovi a nějaké finanční prostředky tehdejší novomanželce. Před smrtí sdělil, že si přeje, aby jeden z baráků máma přenechala mě (dům nedajici se obývat ale s velkou zahradou), až zkrátka "budu velký." Dafakto mě vydědil a moje máma - majitelka mi k nemovitosti nechci dát právní zájem.

Je možné se po 9ti letech odvolat na dědické řízení, které je již uzavřené? Bylo by možné žádat o přezkoumání, když jsem byl tehdy nezletilý?

Velice děkuji za odpověď.

Tomáš

Dobrý den, pane Vytasile,

z toho, co uvádíte, vyplývá, že nárok na to, aby Vám maminka přenechala zděděný dům se zahradou, patrně nemáte. Pokud Váš dědeček sepsal závěť, ve které zůstavil svůj majetek Vaší mamince, bratrovi a manželce, pak soud potvrdil nabytí dědictví správně tomu, komu náleželo dle závěti.

Obecně platí, že dědicem může být i člověk nezletilý. V dědickém řízení nezletilého zastupují jeho zákonní zástupci, a pokud mezi nezletilým a zákonným zástupcem hrozí střet zájmů, jmenuje soud nezletilému kolizního opatrovníka. Skutečnost, že jste v době smrti dědečka nebyl plnoletý, tedy neznamená, že jste dědictví nemohl nabýt. Dědeček však s největší pravděpodobností závěť sepsal tak, že pozůstalost zůstavil uvedeným osobám, nikoliv Vám. Pokud dědeček za svého života vyjádřil přání, aby dům se zahradou byl přenechán Vám, a toto jeho přání nebylo nikde vyjádřeno písemně, je jen velmi těžko prokazatelné, že tomu tak skutečně bylo.

Důležité je také to, že vzhledem k tomu, že od smrti Vašeho dědečka uplynulo už 9 let, je Váš nárok na vydání dědictví promlčen.

Pokud byste přesto chtěl do spisu o projednání pozůstalosti nahlédnout, můžete o to požádat na příslušném soudu, který řízení vedl. Místní příslušnost soudu se určuje dle místa úmrtí dědečka. Soud Vám do spisu dovolí nahlédnout, pokud dostatečně odůvodníte, že na nahlédnutí máte právní zájem, resp. že pro nahlédnutí máte vážné důvody.

S pozdravem

Barbora Vráblová

Dotaz zodpovídá

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

JUDr. Barbora Steinlauf, MA, Ph.D.

právnička v oblasti zdravotnického práva

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz