Dcera se dozvěděla na gynekologii, že má poslední stádium rakoviny, co to znamená?

Odpověď na dotaz ze dne 22. 2. 2019 zobrazit původní dotaz

Mám dotaz,poslední stádium zhoubná rakovina.To se dnes dověděla má dcera *1984,vyběhávala si podvázání vaječníků,tak v rámci předoperačního vyšetření se přišlo i na tutu skutečnost.Před rokem z stěru se laborce něco nezdálo,ale lékař to nakonec vyhodnotil tak zas za rok.A je vymalováno!Bože to řekl primář,tak,že žádný nováček doktor.Dnes se dověděla tuto informaci a šla si vyběhat to podvázání vaječníků a doktor měl opravdu nepříjemné poznámky jako no důvod že vás bolí břicho při menzesu brát jako zdravotní důvody o tom si myslím své a tak má finannční spoluúčast.A to mu zároveň dala i zprávu,že má dle laborky zhoubný rakovinový nález v posledním stádiu.13.března dostala termín na podvázání vaječníků o které si žádala a zároveň prý tedy zjistí co a jak dál s tou rakovinou,připlatíte si tedy dle sazebníku.Nechápu co to bylo za člověka,lékaře,že vedl takovou řeč s mladou ženou která se před pár minutama na gyndě dozvěděla tuto hroznou zprávu.Je to máma má dvě děti.11 a 7 roků.Malej je ochrnutý špatně vedený porod.V poskední době častěji čtu jak tam či onde nějaký lékař něco spackal.Není tohle v psledních letech častější jev?Kruci jenom prachy,prachy!!!Ale abych byla v obraze co to je poslední stádium,tak si píši sem.I to napovídá o systému komunikace lékař a pacient.Prosím o zdělení co to znamená,to poslední stádium.Omlouvám se,ale je to pár minut co mi to plačící dcera zdělila.Děkuji předem za odpověď šimáčková Eva

EVA Šimáčková

Ptáte se, co znamená poslední stádium rakoviny. Údajně tuto diagnózu stanovil gynekolog Vaší mladé dceři na základě předoperačního vyšetření před plánovanou operací podvázání vaječníků (ve skutečnosti se zřejmě jedná o podvázání vejcovodů k zabránění oplodnění).

Dobrý den, paní Evo,

bohužel Vám nemůžu dát jasnou odpověď na Váš dotaz. Rozumím tomu, že hledáte co nejvíce informací. Taková zpráva Vám právem způsobila velký strach a patrně i vztek na lékaře, se kterými nemáte (spíše Vaše dcera) vůbec dobrou zkušenost. Bohužel, pojem poslední stádium rakoviny je velmi nespecifický. Především nevím, kterého orgánu se rakovina týká, a hlavně si nedovedu představit, jak se může stanovit poslední stádium jen podle laboratorního vyšetření. Stádium nádorového onemocnění se totiž nestanovuje z vyšetření krve, ale ze zobrazovacích vyšetření, tedy ultrazvuku, CT, magnetické rezonance nebo případně podle operačního nálezu. To, co můžeme zjistit z krve, je pouze podezření na nádorové onemocnění, které se musí potvrdit právě zobrazovací metodou, a především takzvanou biopsií, tedy odběrem vzorku z údajného nádoru a mikroskopickým vyšetřením s určením typu nádoru – jeho biologické povahy, tedy stupněm jeho agresivity. Stádium nádoru neboli rakoviny, je určeno také jeho rozšířením v místě vzniku i ve vzdálených orgánech. Tedy tím, zda prorůstá do okolních orgánů a jestli založil metastázy ve vzdálenějších orgánech, nejčastěji lymfatických uzlinách.

Z těch informací, které píšete, se nedá vůbec posoudit závažnost situace. Je zapotřebí dojít za gynekologem, který Vaší dceři tuto informaci podal a zeptat se ho, co tím myslí. Pokud jí nedal dostatečné informace, aby rozuměla tomu, co se děje a jak moc je to závažné, je potřeba za ním znovu jít a ptát se. V této situaci neexistuje hloupá otázka. Je zapotřebí se ptát, dokud nebude dcera vědět vše, co vědět potřebuje. Dost mě mate, že by se měl operatér, jistě také gynekolog, pouštět do sterilizačního zákroku, pokud má Vaše dcera rozsáhlý onkologický nález. Většinou se totiž operačně řeší primárně onkologické onemocnění, samozřejmě ze zdravotního pojištění. Bez přesného udání, čeho se rakovina týká a co vše je postiženo a v jakém rozsahu, Vám bohužel přesnější informace dát nedokážu.

Přeju Vám, a hlavně Vaší dceři, mnoho sil v těžkém období a opravdu se nebojte ptát těch, kteří Vám můžou dát informace, protože je mají z vyšetření, která proběhla.

S pozdravem a úctou

MUDr. Katarína Vlčková

Dotaz zodpovídá

prim. MUDr. Katarína Vlčková

prim. MUDr. Katarína Vlčková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz