Manžel po převozu záchrannou službou zemřel v nemocnici. Jak to, že s námi po resuscitaci mluvil a za 9 hodin zemřel?

Odpověď na dotaz ze dne 20. 1. 2019 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
rychlá záchranná služba odvezla mého manžela 21.12.2018 do Thomayerovy nemocnice neb předtím tam ležel na interně a záchranná služba s ním přijela kolem 22.hodiny a ráno v 7.00 hod. mi 22.12.2018 volali, že manžel zemřel. Byl strašně hubený a doma nejedl a nepil. Posílám foto z jeho dokumentace, kde je morfium a zkratka DNR, nechápu jak mohl po resuscitace v sanitce a dokonce v nemocnici s námi mluvit, do rána během 9 hodin zemřít? Foto nelze poslat. Měl 53 kg a 185 výšku a bylo mu 68 let a v nemocnici měl špatnou výživu a nebo vůbec žádnou, ale umřít nechtěl. Během pobytu v nemocnici utíkal, chtěl pryč, dokonce sám v bundě seděl na okně v chodbě a pak z něho udělali sebevraha, ale psycholožka potvrdila, že chtěl domů. Pak ho přivazovali za ruce a dali plenu a my nic nevěděli, nikdo za 14 dní nám nevolal ani o nemoci atd. nic. Manžel pracoval a nikdy nebyl nemocný a po 14 dnech v nemocnici zemřel a i po záchranné službě... strašný.
Děkuji za odpověď
Alena

Alena

Vážená Aleno,

váš manžel zemřel v nemocnici poté, co byl odvezen záchrannou službou. Píšete, že byl hodně hubený, nejedl a nepil, dostal morphin a v dokumentaci byla uvedena zkratka DNR. Zároveň píšete, že nikdy nebyl nemocný — není pak zřejmé, z jakého důvodu pobýval na interním oddělení.

Doporučila bych vám obrátit se na ošetřující lékaře s tím, že byste ráda porozuměla tomu, co se vlastně dělo. Hubnutí, nechutenství, hospitalizace na interním lůžku, podávání morphinu a DNR (to znamená, že u pacienta nemá být prováděna resuscitace) mě vede k domněnce, že byl velmi vážně nemocen a naděje na záchranu jeho života i při využití zmiňované resuscitace nebyla reálná. Pokud manžel nevydal zákaz podávání informací, pak máte možnost nahlédnout do jeho dokumentace včetně protokolu o ohledání zemřelého a případně také zprávy z pitvy, pokud byla provedena. Více vám bohužel nejsem schopna napsat.

S pozdravem

MUDr. Irena Závadová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Irena Závadová

MUDr. Irena Závadová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz