Místo studia VŠ jsem podnikal, ale podmínky nároku splnil. Mohou nám zpětně odebrat pozůstalostní důchody?

Odpověď na dotaz ze dne 16. 6. 2018 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
zajímalo by mne jestli nám mohou vzít zpětně vdovský a sirotčí důchod na základě toho, že jsem na vysokou vůbec nechodil a místo toho podnikal a žil rok v zahraničí, ale podmínky dané zákonem jsem splnoval.
Ptám se jelikož jsem byl předvolán podat vysvětlení ohledně této věci na policii, protože mne někdo anonymně udal. Může tedy sociálka přehodnotit můj nárok, protože jim to třeba příjde jako nemoralní zneužití?
Děkuji

Tomáš
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete, že jste pobíral sirotčí důchod a zároveň žil a podnikal v zahraničí. Máte teď k této věci podat vysvětlení na policii. Zajímá Vás, zda na základě toho může ČSSZ přehodnotit Váš nárok na výplatu sirotčího důchodu.

Dobrý den,

jak píšete, klíčové pro výplatu sirotčího důchodu je, zda splňujete zákonné podmínky pro jeho přiznání — jednak na straně zemřelého rodiče, kde se posuzuje, zda dosáhl potřebné doby pojištění, jednak na straně dítěte, zda splňuje definici tzv. nezaopatřeného dítěte. Ve většině případů to znamená, že studujete v denní formě studia (a v tom případě není nijak omezena možnost případného výdělku) nebo studujete v dálkové formě studia a přivyděláváte si pouze do výše, která nezakládá účast na sociálním pojištění.

Pokud stanovené podmínky pro výplatu sirotčího důchodu splňujete, máte na jeho výplatu nárok bez ohledu na to, jaké jsou Vaše studijní výsledky nebo jestli do školy pravidelně chodíte nebo ne. Totéž platí v souvislosti s vdovským důchodem — splňujete-li podmínky pro nárok na sirotčí důchod, pak pozůstalý rodič splňuje podmínky nutné pro nárok na výplatu vdovského důchodu. V případě, že jste studium předčasně ukončil, ztrácíte dnem ukončení studia nárok na sirotčí důchod.

ČSSZ tedy pouze posuzuje, zda splňujete stanovené podmínky, nehodnotí situace žadatelů z hlediska morálky.

S pozdravem

Barbora Váchová

Dotaz zodpovídá

Mgr. Barbora Váchová

Mgr. Barbora Váchová

psycholožka, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz