Přítelkyně má rakovinu kostí a svalu. Co to obnáší?

Odpověď na dotaz ze dne 20. 5. 2018 zobrazit původní dotaz

Dobrý večer chcem sa spýtať moja frajerka má rakovinú kostí a svalu doktorí jej povedali že sa to liečí rychlo no ale bojím sa o ňu a neviem do akej skupiny patrí tato rakovina či do tažkej či ľahkej bojím sa a či by ste mi mohly dať niejaku radu alebo neviem ako to nazváť prosím chcel by som vediet všetko o tej rakovime prosím o radu Ďakujem moc.

Marek

Ptáte se, co obnáší onemocnění, které nazýváte rakovina kostí a svalu a jak moc je závažné. Onemocněla jí Vaše milá a Vy o ni máte strach.

Milý Marku,

asi Vás zklamu, ale nedovedu Vám říci nic konkrétního. Nádorových onemocnění kostí a svalů je více druhů a ta se právě liší svou povahou, tedy závažností i léčbou a šancí na vyléčení. Velmi důležité je, jak je nádor velký a jestli je rozšířený do jiných orgánů (metastazující). Záleží také na věku Vaší přítelkyně a na její kondici, tedy na tom, jak silnou léčbu snese. Některé kostní nádory mají skutečně velmi dobrou šanci na vyléčení, víc Vám však touto cestou, s informacemi, které mám, nedokážu říci. Bohužel se budete muset s konkrétními dotazy obrátit na jejího ošetřujícího lékaře, onkologa. Pokud chcete a potřebujete vědět vše, i pokud by to nebyly dobré zprávy, musíte se zeptat přímo. Jaká léčba ji čeká, co bude obnášet, jaké jsou nežádoucí účinky, jakou podporu a pomoc bude od Vás potřebovat, jak dlouho bude léčba trvat, jestli bude muset být celou dobu v nemocnici, jaká je pravděpodobnost, že bude zcela vyléčena. Léčba každého typu nádoru se řídí přesným protokolem a většinou se z průběžných vyšetření a z reakce nádoru na léčbu dá odhadnout další průběh, takže by Vám měli být lékaři schopni na Vaše otázky alespoň rámcově odpovědět. Vaše milá však musí souhlasit s tím, aby Vás její lékař o jejím stavu informoval.

Držím Vám palce a přeju vám oběma mnoho sil a trpělivosti do těžkého období, kdy bude důležité, abyste se mohli jeden o druhého opřít.

S úctou

MUDr. Katarína Vlčková

Dotaz zodpovídá

prim. MUDr. Katarína Vlčková

prim. MUDr. Katarína Vlčková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz