Plánuji ukončit studium VŠ, sirotčí důchod pobírám ke 14. dni v měsíci. Vyplatí mi jej za únor celý nebo jen část?

Odpověď na dotaz ze dne 4. 1. 2018 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
mám v plánu předčasně ukončit studium vysoké školy. Avšak pobírám sirotčí důchod. Zajímalo by mě, jak je to s výplatou důchodu. Řekněme, že studium ukončím k 1. 2. 2018 a hned bych tuto skutečnost oznámila na ČSSZ. Mou otázkou je, jestli mi ještě v měsíci únoru bude vyplácen důchod, či jen část. Důchod mi většinou chodí ke 14.tému dni v měsíci. Tudíž kdybych už od 1. 2. nebyla student, jestli by mi k 14. 2. přišel důchod ještě celý (za měsíc leden) a nebo jen část. Nebo jestli bych musela vracet částku z lednové výplaty za půlku měsíce února. Tudíž by bylo lepší ukončit studium až k půlce února, aby zde nenastávaly zmatky. Resp. mi jde o to, jestli se důchod vydává za minulý nebo budoucí měsíc. (pokud mi výplata přijde 14. 1., tak jestli je to výplata za prosinec 2017 nebo již za leden 2017) Snad jsem vás svou otázkou moc nezaskočila.
Moc děkuji a přeji hezký den
Z. Š.

Zuzka
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete, že pobíráte sirotčí důchod, studujete vysokou školu a plánujete studium předčasně ukončit. Přemýšlíte, zda je dobré sladit ukončení studia s termínem výplaty důchodu a zda se důchody vyplácí zpětně, nebo dopředu.

Dobrý den, Zuzko,

nejdůležitější je, že pokud ukončíte studium nebo nastane jiná změna důležitá pro výplatu sirotčího důchodu, jste povinna oznámit písemně tuto skutečnost ČSSZ do 8 dnů. Ode dne ukončení studia přestanete mít na výplatu důchodu nárok, což zdá se, víte. Pokud by Vám ČSSZ vyplatila více, než by Vám náleželo, budou pak po Vás tuto částku požadovat zpět.

Důchod je vyplácen vždy dopředu, ne zpětně. Pokud Vám tedy přijde výplata 14. ledna, jde o výplatu za období 14.1. — 13.2. Pro Vás je tedy zásadní včas ukončení studia oznámit, o zbytek se ČSSZ postará. Můžete také využít Call centra ČSSZ, kde po sdělení Vašeho rodného čísla můžete probrat zcela konkrétně Vaši situaci.

Ať se Vám v dalším životě daří

Barbora Váchová

Dotaz zodpovídá

Mgr. Barbora Váchová

Mgr. Barbora Váchová

psycholožka, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz