Zemřel mi přítel, který byl dlouho na úřadu práce. Bude mít dcerka nárok na sirotčí důchod?

Odpověď na dotaz ze dne 20. 4. 2017 zobrazit původní dotaz

dobry den moc prosim o radu zemřel mi přitel před měsícem s kterym mam 4 letou dceru přitel byl dlouhou dobu na pracovnim uřadě bylo mu 49 let bude mit mala nárok na sirotči duchod děkuji za odpověd s pozdravem ludmila

ludmila
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete, že Vám před měsícem zemřel manžel, se kterým máte čtyřletou dceru a ptáte se, zda bude mít dcera nárok na sirotčí důchod, když byl manžel dlouho v evidenci úřadu práce.

Dobrý den, paní Ludmilo,

ráda bych Vám vyjádřila upřímnou soustrast s úmrtím Vašeho manžela, moc mě to mrzí.

Obecně k nároku na sirotčí důchod — pro přiznání sirotčího důchodu pozůstalému dítěti je nutné, aby zemřelý byl ke dni smrti poživatelem starobního, invalidního důchodu nebo aby splňoval ke dni smrti podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní nebo starobní důchod (i předčasný důchod) anebo zemřel-li následkem pracovního úrazu (dle zákona č. 306/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění s účinností od 1.1. 2012).

Nárok na sirotčí důchod vzniká nezaopatřenému dítěti i tehdy, pokud zemřelý nesplnil podmínku potřebné doby pojištění pro nárok na invalidní nebo starobní důchod, ale získal alespoň polovinu této doby. Délka potřebné doby pojištění se přitom zaokrouhluje na celé dny dolů.

Zda má dcera nárok na sirotčí důchod, by Vám měli sdělit na Call centru České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) v sekci důchodové pojištění na tel. 257 062 860.

Přeji hodně sil.

S pozdravem

Veronika Drnková

Dotaz zodpovídá

Mgr. Veronika Drnková

Mgr. Veronika Drnková

poradenská pracovnice, psycholožka, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz