Bratrovo srdce pracuje na 20%, měl dva infarkty, čeká na transplantaci. Nyní mu dali pumpu, co to znamená?

Odpověď na dotaz ze dne 12. 3. 2017 zobrazit původní dotaz

Dobry den,bratr ma problem se srdcem.Funguje mu na 20procent.V roce 2015 mel 2 tezke infarkty.Ma ivalid.duchod 3 stupne.Byl v registru cekatele na srdce,pak mu protahli veskere cevy,stav se zlepsil vyskrtli ho z registru.Leci se v Brne take byl v loni zavodnen,pomohli mu.Od vanoc 2016 se jeho zdravotni stav zacal pozvolna zhorsovat.2dny mu bylo dobre den hur nekdy ani neslezl ze schodu spatne se mu duchalo spal v sede.Pred 10 dny nastydl pred tydnem horecku.Odvezla ho RZT do Litomysle.Mel tlak 70/50Konzultovali jeho stav s Brnem a kdyz ho stabilizovali v utery 7.3.2017 prevezen do Brna.Ve stredu vecer ho narychlo operovali .Davali mu pumpu,nevime co to znamena.Ted je v umelem spanku.Ceka na srdce,ale to muze trvat dlouho.Muzete mi priblizit prognozy Dekuji IVANA

ivana

Váš bratr se léčí se srdečním selháním, které se v posledních dnech zhoršilo, byl akutně hospitalizován, podstoupil operaci, kdy mu lékaři zavedli srdeční pumpu, nyní je v umělém spánku a je čekatelem na srdeční transplantaci. Ptáte se na prognózu.

Milá paní Ivano,

bohužel takto na dálku je pro mne obtížné Vám odpovědět, nemám bližší údaje o zdravotním stavu Vašeho bratra. Proto by bylo nejlepší ptát se přímo ošetřujícího lékaře, který se o něj stará a má všechny informace k dispozici.

Srdeční pumpa je takové miniaturní čerpadlo nahrazující funkci levé srdeční komory. Je to zařízení, které má nemocnému s těžkým srdečním selháním pomoci překlenout období, než se najde pro něho vhodný dárce k transplantaci a umožnit, aby tento čas mohl prožít co nejkvalitněji.

Přestože je to zařízení velmi sofistikované a drahé, není samozřejmě vůbec jisté, jak bude zákrok konkrétně u Vašeho bratra úspěšný, jak se bratr zotaví z těžkého stavu a zda se opravdu srdeční transplantace dočká. Každopádně je zřejmé, že lékaři dělají pro jeho záchranu všechno, včetně použití nejmodernějších technologií, která jsou u nás vůbec dostupné.

Moc Vám přeji, aby vše dobře dopadlo a nebojte se zeptat ošetřujícího lékaře na to, jak se stav vyvíjí a co lze čekat dál, bude Vám umět odpovědět konkrétněji.

S úctou

MUDr. Kateřina Menčíková

Dotaz zodpovídá

MUDr. Kateřina Menčíková

MUDr. Kateřina Menčíková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz