Mohu přijít o sirotčí důchod, pokud studuji SŠ a rád bych si přivydělal cca 7000 Kč?

Odpověď na dotaz ze dne 14. 11. 2016 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, je mi 17 let a od roku 2013 pobírám sirotčí důchod. Chtěl bych si ale přivydělat brigádou, kde se odvádí zdravotní a sociální pojištění, pracovní lhůta je cca max. 24 hod./týden se sazbou 80 Kč/hod (přibližně 7000 Kč/měsíc). Studuji denní studium na SŠ. Tak mám dotaz, jestli bych mohl uzavřít pracovní poměr, aniž bych přišel o sirotčí důchod. Předem děkuji za odpověď.

Honza
Pozor, tato odpověď je více než 6 měsíců stará a nemusí proto být již aktuální!

Píšete, že Vám je 17 let a studujete denní studium na SŠ. Současně si chcete přivydělat v rozsahu 24 hod./týden. Ptáte se, zda přivýdělek tohoto typu může ohrozit Vaši výplatu sirotčího důchodu.

Dobrý den,

podmínku pro výplatu sirotčího důchodu splňujete tím, že studujete prezenčně a jste mladší 26 let. V tomto případě výše výdělku nemá vliv na nárok na výplatu sirotčího důchodu. Současně budete mít povinnost odvádět zdravotní, sociální pojištění a daně z příjmu podle typu pracovní smlouvy. Aby Vám výplata sirotčího důchodu nebyla přerušena, nezapomeňte posílat na ČSSZ (OSSZ) každý školní rok potvrzení o denním/prezenčním studiu.

Složitější situace by nastala, pokud byste změnil formu studia z prezenční na distanční/kombinovanou/dálkovou. V takovém případě by Vám sirotčí důchod náležel, jestliže byste vykonával výdělečnou činnost, ze které není odváděno pojistné na sociální zabezpečení (tj. nezakládá účast na tomto pojištění).

Přeji hodně štěstí v práci i ve studiu.

Veronika Drnková

Dotaz zodpovídá

Mgr. Veronika Drnková

Mgr. Veronika Drnková

poradenská pracovnice, psycholožka, poradce pro pozůstalé

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz