Mamince léčili cirhózu jater, po čase na CT zjistili, že se jedná o rakovinu vaječníků. V květnu maminka zemřela. Proč ji neoperovali?

Odpověď na dotaz ze dne 26. 5. 2016 zobrazit původní dotaz

Dobry den. Je to strasne cerstva a bolestiva situace. Mamince v listopadu 2015 se zacal tvorit ascites. Lekari ji lecili na cyrhozu jater. Bohuzel letos v breznu zjistili diagnoza C56 podleCT. 2.5. sla do nemocnice kde ji odsali lekari 20 litru nazelenale tekutiny. Jeji stav se rapidne zhorsil, kde nam lekari zdelili ze uz je to ve stadiu kdy onkologicka lecba neni mozna. Az se zlepsi ileus stav tak pak paliativni lecba. Jen zvracela, byla silne podvizivena a 15.5. Zemrela uduseni a na selhani srdce. Posledni dny nemohla mluvit, namahalo ji to. Proc ji neoperovali a proc ji lecili na gynekologii a ne treba na interne. Kde se stala chyba to se asi nedozvime. Jen jsem chtela s nekym o tom mluvit.0

lenka

Dobrý den, paní Lenko.

Vážím si Vaší důvěry. Před 2 týdny Vám zemřela maminka. Dovolte mi vyjádřit Vám upřímnou soustrast. Představuji si, co asi zažíváte – šok, zklamání, lítost, smutek a prázdno. Z toho, co píšete, se zdá, že lékaři stanovili nesprávnou diagnózu – přirozeně Vás musejí napadat myšlenky, jaké by to bylo, kdyby ji léčili „správně“, a můžete zažívat hněv, pocity bezmoci, křivdy a nespravedlnosti. Vůči smrti, vůči lékařům, vůči nespravedlnosti života. Zůstává nezodpovězená otázka: Proč? Proč zrovna Vaše maminka? Kde se stala chyba? Proč se to stalo? Tyto otázky a prožitky jsou zcela přirozené.
Možná hledáte novou vnitřní rovnováhu, hledáte způsob, jak se naučit žít s tím, že tu maminka není a že na některá Proč? zatím nemáte odpověď. Možná zvažujete i žalobu nebo jiné právní kroky vůči nemocnici, která maminku léčila. Na některé informace ohledně práv pacientů a pozůstalých Vám může odpovědět web www.ferovanemocnice.cz. Doporučuji rozhodnutí o žalobě nechat „uležet“ – abyste pod vlivem emocí neudělali kroky, kterých byste později litovali.
Přemýšlíte-li nad tím, že byste se někdy výhledově obrátila na odborníka, je to samozřejmě možné. Možná by Vám mohl být k užitku psycholog, terapeut či duchovní ve Vašem okolí. Je možné se také setkat s dalšími pozůstalými v Klubu Podvečer.
Paní Lenko, držím Vám palce, abyste dokázala dobře projít cestou truchlení a na konci našla novou rovnováhu. Kéž máte podporu od Vašich blízkých i potřebnou oporu sama v sobě. Budu na Vás myslet.

Petra Hálková

Dotaz zodpovídá

Mgr. Petra Hálková

psycholožka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz