Jak se vyrovnat se smrtí přítele?

Odpověď na dotaz ze dne 16. 10. 2013 zobrazit původní dotaz

Dobrý den, v červenci mi zemřel přítel (35) na leukémii, léčil se rok a půl. Měl rok po transplantaci kostní dřeně. Byli jsme spolu 5 let, zrekonstruovali jsme dům, který jsem musela opustit.
Pořád se s jeho odhcodem nemohu vyrovnat, byla to pro mne neskutečná citová újma. Připadám si rozpolcená a vím, že nechci a nejsem schopna navazovat jakékoli další vztahy.
Vlastně si s Vámi chci jen potvrdit, že je to normální a že jednou přijde doba, kdy nebudu propadat pláči při vzpomínce na něj... Jak dlouho to může ještě řádově trvat? Je mi jasné, že je to individuální, ale měsíce, roky?
Děkuji za odpoved.
P.

Pavlína

Napsala jste nám o svém přetrvávajícím smutku po smrti přítele, který zemřel toto léto. Žádala  jste o jakési “potvrzení”, že je v pořádku Vaše strádání, když na něj pomyslíte.

Dobrý den, Pavlíno,

je jasné, že nejsou žádné předpisy na to, jak dlouho  má člověk smutnit. Je určitě dobré dát si čas, který se opravdu měří spíš na měsíce než na týdny nebo jen dny. Akutní zármutek trvá obvykle týdny či měsíce, doznívání může být ještě výrazně delší – záleží na délce vztahu, jeho intenzitě i na osobnosti pozůstalého. Někdy tento čas může být poměrně dlouhý, pokud se pozůstalý člověk ještě vlastně nechce rozloučit úplně, trochu se v zármutku udržuje, protože tak stále zůstává s kontaktu s milovaným zemřelým a nerad vykračuje vstříc životu, který už s ním sdílet nemůže. Vždyť to je opravdu těžké opustit, co bylo pěkné a naplňující!

Pokud byste měla pocit, že Váš zármutek brání Vašemu dalšímu životu, že už stojíte o to postoupit dál a vnitřně opustit vztah se zemřelým přítelem, pak je asi dobré začít hledat pomoc u přátel či odborníků. Tento stav se nedá vnutit, dá se jen usoudit, že už nastal čas rozloučit se navždycky a začít něco nového. I tak ovšem může být vzpomínka na partnera ještě dlouho bolestivá nebo citlivá.

Mohu Vám doporučit, abyste se pokusila sdílet své pocity s blízkými lidmi a být k sobě co nejvíce upřímná, když budete v kontaktu s tím, co prožíváte. Pak je největší šance, že svůj smutek prožijete tak, jak potřebujete, tak jak si Váš vztah zasloužil — tedy nic neuberete ani nepřidáte.

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz