Jak si nastavit limity v péči o dlouhodobě nemocného příbuzného?

Odpověď na dotaz ze dne 19. 11. 2013 zobrazit původní dotaz

Mám matku 85 let.Přes týden je v stacionáři.Na víkend u nás.V stacionáři zvládá běžné věci sama,když je u nás
neustále požaduje naši pomoc.Volá mě k pomoci při čehokoli.Nemám srdce a nervy jí nepomoct.Za to se
mi dostává kritiky od manželky,že bych ji měl nechat,ať
si poradí sama.(volá na mě,ať ji přikryji-zima,pomož mi,
nemohu vstát....).Mi to nedá,je to moje matička,ale s manželkou jsme v pernamentní hádce,dokonce mi řekla,že odejde.(Matka je velmi nepříjemná-vše špatně
nic ji nepotěší,myslí jen na sebe a své problémy.Přitom
nebere žádné léky,kromě antidepresiv.Chápu,že potřebuje pohlazení,snažíme se,ale:moje otázka:
mám matce ulehčovat život i přes to,že by to zvládla sama(volá mě neskutečně dlouho jako člověk umírající),
ale když jí nevyhovím,je schopna vstát sama a obsloužit se.Děkuji za odpověď

Milda

Napsal jste nám o své matce, u které máte dojem, že zbytečně zvyšuje požadavky na Vaši péči, a přemýšlíte, jak jí vycházet vstříc, ale zároveň se nenechat zneužívat. Potíže kolem této péče už zasahují i Vaše manželství.

Dobrý den,

je jistě k ocenění, že se snažíte o mámu postarat. Každé starání má ovšem své limity, a i když pro Vaši matku může stálé komandování znamenat žádost o pozornost, i Vy máte nárok jí tuto pozornost neposkytovat, pokud Vám to vadí nebo to dokonce narušuje Váš manželský vztah. Ve stáří se člověk opravdu cítí častěji bezmocný a může svou moc či žádosti vyjadřovat těžko snesitelným způsobem. I když rozumíme zoufalství trpícího člověka, není na místě trpět také, pokud to není nutné. Je v pořádku vycházet vstříc, není v pořádku nechat se manipulovat. Vypadá to, že matčiny nadbytečné požadavky, ať už jsou způsobeny čímkoliv, stravují postupně Vás, Vaši ženu i Vaše manželství. Je na Vás, zda takovou cenu za pozornost pro mámu chcete a můžete platit.

Někdy bývá vhodné opakovaně nemocnému i sobě říkat, že rádi pomůžeme, děláme dost, ale přesto nemůžeme či nechceme poskytovat to, co si nemocný může zařídit sám nebo nám komplikuje další oblasti našeho života, třeba vztahy s dalšími důležitými lidmi. Vaše matka manifestuje svou potřebnost a možná jí můžete občas připomenout, že se o ni opravdu staráte. To ovšem asi budete potřebovat nejdřív upevnit sám v sobě – máma snad nepotřebuje víc této fyzické pomoci. Pokud ano, můžete si trochu ulevit z nároku na Váš čas a síly a zajistit část péče pomocí profesionálních pečovatelek z pečovatelské služby.

Bohužel, i staří a nemocní lidé mají špatné vlastnosti nebo nejsou schopni vyjadřovat své potřeby vhodným způsobem, případně nedokážou mít dostatek tolerance pro okolní život. Ubránit se tomu, když se cítíme zavázáni či chceme svým rodičům pomoci, je opravdu těžké a vyžaduje to opakovaně zvažovat své kroky, snažit se porozumět sobě, nemocnému i dalším lidem, kterých se situace dotýká. Proto bych Vám doporučovala naslouchat nejen matce, ale také sobě.

Pokud by situace s matkou dále způsobovala potíže mezi Vámi a manželkou, doporučuji Vám nejen začít více pečovat také o manželský vztah (společnými chvílemi, vyjadřováním respektu a důvěry), ale i případnou konzultací s manželským poradcem.

S úctou

Zuzana Vondřichová

Dotaz zodpovídá

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

PhDr. Zuzana Vondřichová, PhD.

psychoterapeutka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz