Smrt maminky - musela zemřít? Nemohla tu ještě být?

Odpověď na dotaz ze dne 4. 6. 2014 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,

před pár dny mi zemřela moje milovaná maminečka. Byla již asi deset let onkologickým pacientem. V prosinci prodělala radioterapii, našli ji malinký nádor na mozku. Maminka byla vždycky velká bojovnice, ale tahle prosincová zpráva jí dala zabrat a když jí vypadaly vlasy, byla na tom hrozně zle. Po nějaké době se ale celkem uklidnila. Poslední měsíc byla čím dál slabší. Začaly problémy s trávením - wc, jedla čím dál méně (kvůli wc). A tak slábla. Opuchly jí nohy, mazala jsem jí je, koupila odvodňovací čaj, paní bylinkářka doporučila a namíchala přímo směs bylinek na tento problém a pomalu nohy klesaly. Jednoho dne jsme ji s taťkou našli na zemi a byla samá modřina. Vůbec nereagovala a nemohla ani chodit. Taťka zavolal záchranku, aby se na ni v nemocnici podívali, zda nemá něco zlomeného či vnitřně nekrvácí. Druhý den nám oznámili, že všechny rentgeny jsou v pořádku a že mamka bude moct jít druhý den domů, že "zabírá lůžko". Další den ale nezavolali a když tam taťka šel, řekli mu, že mamce přestávají fungovat ledviny a že jí něco přidají do kapaček, aby podpořili funkci ledvin. Jinak mamce dávali i umělou výživu, protože normálně skoro nejedla. Druhý den ráno zavolali, že v pět ráno zemřela, že jí selhaly ledviny a i plíce. Nemůžu se s tím smířit a připadá mi, že zemřela úplně zbytečně. Že kdyby se jí více věnovali, mohla tu teď se mnou ještě být. Když měla ještě dost opuchlé nohy (po kotníky), tak ji na onkologii dělali rentgen plic, zda v nich nemá vodu a řekli, že má plíce v pořádku. Postupně jí otoky noh klesaly. Myslela jsem si, že bude líp, že mamka zesílí v nemocnici, když jí budou dávat výživu přes žílu a že bude zase dobře. A jí odejdou ledviny a i plíce, které měla před měsícem v pořádku? Můžete mi to vysvětlit, prosím? V nemocnici byla dva a půl dne. Dále mě trápí otázka, zda se maminka udusila, když jí selhaly ledviny a plíce? nebo je možnost, že spala? CCa 14 dní nad ránem kašlala. Nebo zda nachladla, když ležela na zemi, než jsme ji našli? A proto jí odešly ledviny a plíce? Nechápu, proč jí tyhle orgány selhaly? Moje maminka se vždy velmi zdravo stravovala a starala se o sebe, brala i doplňky jako Ovosan. Děkuji velmi pěkně za odpověď.

Debora

Popisujete, jak se zhoršoval a komplikoval stav vaší onkologicky nemocné maminky. Ptáte se, proč a jak zemřela, zda netrpěla.

Milá Deboro,

je mi líto, že jste ztratila milovanou osobu. Tato ztráta je pro Vás tím bolavější, že jste neměla dostatek informací o tom, co se děje, co se dít může a kam se zdravotní stav maminky ubírá.

Pochopitelně nemám dostatek informací o Vaší mamince, kolik jí bylo let, jaká byla základní diagnóza, čím a jak byla léčena, zda byla léčena s cílem vyléčit nebo zpomalit postup nemoci. Jak na léčbu reagovala, zda měla i jiné zdravotní problémy a tak dále. Takže se mohu jen dohadovat — i tak se nicméně domnívám, že nádor na mozku byl pravděpodobně známkou pokročilosti toho původního, že šlo velmi pravděpodobně o metastázu. V takovém případě by bylo rozumné předpokládat, že mohly být přítomny i další metastázy.

Píšete, že poslední dobou maminka slábla, otekly jí nohy, méně jedla — zřejmě šlo spíše o projev pokročilosti základního nádorového onemocnění nežli jen o chvilkové a přechodné zhoršení. S velkou pravděpodobností se její život bohužel chýlil ke konci. Pád, selhání ledvin a plic pak byly přirozeným a nevyhnutelným, ale také bohužel již léčebně neovlivnitelným projevem.

Píšete, jak Vás trápí myšlenka, že lékaři se možná mamince mohli věnovat více a maminka by stále žila. Myslím si, že kdyby se Vám i Vaší mamince věnovali více, vysvětlili Vám, co se děje a kam se maminčin stav ubírá, lépe byste celé situaci rozuměli a nemuseli si teď klást otázky a hledat, kde se mohla stát chyba. Ale i tak si myslím, že maminka by bývala nemohla žít déle, je mi to líto. Své zdraví můžeme sice ovlivnit, ale jen do určité míry. Jen asi 10% kuřáků onemocní rakovinou plic — proč jeden ano a jiný ne? Představa, že kdo zdravě žije, nekouří, jí vitaminy, ten bude zdráv a dlouho živ, je sice lákavá, mnoho propagátorů ji ale zneužívá. Je pravdivá jen do určité míry. Také hranice moderní medicíny existují, jen si je jak zdravotníci, tak laici někdy neradi připouštějí. To je myslím jeden z důvodů, proč lékaři neinformují nemocné o tom, že nemoc začíná vítězit.

Nakonec se ještě ptáte, jak asi maminka zemřela, zda příliš netrpěla. Obvykle při selhání ledvin (ale i při selhávání jiných životních funkcí) dochází k takovým změnám ve vnitřním prostředí, že náš mozek funguje jen omezeně. Umírající mají obvykle zastřené vědomí a málo co si již uvědomují. Takže si myslím, že maminka se neudusila při plném vědomí, spíše, jak píšete, “spala”.

Abych vše shrnula, Vaše maminka zřejmě měla pokročilé a léčbou již neovlivnitelné nádorové onemocnění, její nemoc zvítězila. Ani s možnostmi moderní medicíny patrně nemohla žít déle. S velkou pravděpodobností ale zemřela ve spánku a svůj stav si ani neuvědomila.

Snad Vám mé odpovědi trochu objasnily, co se zřejmě stalo. Vím, jak je těžké smířit se se ztrátou milované osoby. Přeji Vám, aby časem převážily vzpomínky na to, co jste s maminkou prožily.

MUDr. Irena Závadová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Irena Závadová

MUDr. Irena Závadová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz