Otec má rakovinu žaludku v terminálním stádiu. V současnosti má problém se zácpou. Jak řešit případnou obstrukci střeva doma?

Odpověď na dotaz ze dne 6. 8. 2014 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,

mám otce, o kterého se stará moje matka, v domácí péči, otec umírá na rakovinu žaludku s metastázami v peritoneu. máme docela špatnou zkušenost s lékaři, tak nějak mi přijde, že ho prostě poslali domů umřít.

jsem v tomto docela realista a chápu, že v tkto pokročlé nemoi, se nedá nic udělat, vyléčit a smiřuji se s tím, že otec má před sebou krátký čas, co mě ale znepokojuje, jsou komplikace nemoci.

jak jsme psal, o otce se stará mamka, já s nimi již nebydlím, sažím se tam být jako mohu, já nebo přítelkyně. bojim se, že pokdu by se něco stalo, mamika si nebude vědět rady a psychicky to nezvládne..

otec v poslední době trpí opravdu upornou zácpu, trpěl na ni vždy, co bere opiáty, morfinové náplasti a nějaký morfin v tabletách, se ještě více zhoršila.

poslední týden má nadmuté břicho, stěřuje si na plnost, i když skoro nic nejí (právě proto), prý mu málo odchází plyny a stolice vůbec. říká, že ho tlačí v žaludku až jakoby do krku, že se mu i hůře dýchá..moc zatím nezvrací, 2x za 2 dny.

no, před dvěma dny byl na kontrole u onkologa, který řekl, že se mu břicho zdá nadmuté a doporučil espumisa, nějaký senný řaj a pokračovat v čípkách a gutalax, to vše bere snad co den a stále nic..

chci se zeptat, to jako se předpokládá, že na tohle umře, či opravdu se nedá nic dělat? přeci pokud se jedná o illeus, může ho to zabít, otec má nějakou tekutinu v bčiše co mu neodsáli, četl jsje zde ějaké dotazy, kde se o ni také psalo, ascites myslím..

řili chápu, že u takto nemoného nějak chirurgický zákrkr je riskantní, ale to se nedá nic dělat, přeci na to něco musí být, dá se použít klystýr?

přeci pokud má takovéto problémy, co mu způsobují těžký diskomfot a bolesti, nemůžou ho poslat omů s gutalaxem, který ani nezabírá.

co máme dělat, máme volat sanitu, když se to zhorší, či vzít zprávu lékařskou a upalovat na ambulaci chirurgie? ale opravdu jsou to 2 dny, byl u onkologa a ten se tvářil, že to neic není..

honza

Píšete, že Váš otec trpí rakovinou žaludku v terminálním stádiu, kdy je možná pouze symptomatická léčba příznaků, či komplikací. Potřebujete poradit, jestli existuje účinný způsob řešení zácpy, případně obstrukce střev v domácím prostředí. 

Dobrý den, Honzo,

zácpa je opravdu velmi častý doprovodný příznak u maligních onemocnění, obzvlášť při terapii opioidy. Dost často pomůžou běžně užívaná tzv. laxativa, někdy je situace svízelnější. Jak píšete, je potřeba rozlišit, jestli je zácpa způsobená neprůchodností střev, tedy vytvořením překážky – což je komplikace nádorového procesu v břišní dutině, nebo jde pouze o zpomalení peristaltiky jakožto nežádoucí účinek léčby opiáty.

Samozřejmě, méně závažná a jednoduše řešitelná je situace, kdy jde o zpomalení peristaltiky, tady opravdu saháme po lécích typu Guttalax, případně Dulcolax – čípek či tableta, které jsou volně prodejné v lékárně. Tyto léky stimulují pohyb střev a často jsou dostačující. Pokud do dvou dnů nezafungují, je možno přidat také léky, které naředí střevní obsah – Lactulosa (volně prodejná), či Forlax, nebo Yal klysma (na recept). Na Lactulosu však pozor, protože může zvýšit plynatost. Všechny tyto základní prostředky však nejsou vhodné v situaci, kdy se jedná o neprůchodnost střev. Tady by mohla při vystupňování střevních pohybů hrozit další komplikace,  kdy by nad překážkou docházelo k velkým křečím a  situace by se mohla zhoršit. Pokud už Guttalax používáte a bolesti, či křeče se nezhoršují, tak tady je šance, že o úplnou obstrukci nejde.

Pokud se ale přidává zvracení a křeče by se zhoršovaly, tak Guttalax raději nepoužívejte. To se dostáváme k situaci, která je v domácím prostředí jistě řešitelná, ale bez přítomnosti lékaře velmi obtížně. Pokud dochází k obstrukci – ucpání střeva, tak skutečně není jiná možnost úplného vyřešení problému, než operace, kterou bych v tomto stavu rozhodně nedoporučovala. I tady se však dá postupovat symptomaticky – tlumit obtíže, i když se příčina neovlivní. Máme k dispozici léky, které snižují pocit nevolnosti i frekvenci zvracení – antiemetika, případně se kombinují s léky, které by tlumily křeče. Přičemž je potřeba počítat s tím, že se v tomto případě může jednat skutečně o poslední komplikaci. Vy sami můžete požádat o pomoc praktického lékaře či onkologa, aby předepsali léky proti zvracení (Torecan – existuje i čípek, Haloperidol — kapky), pokud se objevují křeče v břiše, mohl by pomoct Algifen v kapkách.

Situace, ve které se nacházíte, je zcela jistě vážná, pokud tedy bude pokračovat zvracení a Guttalax a Dulcolaxový čípek nepomohou, tatínek nebude schopen polykat léky, či v sobě neudrží ani tekutiny, doporučuji se obrátit na lůžkový či mobilní hospic  ve Vašem okolí. Volat záchranku, aby tatínka odvezla do nemocnice, bych si nechala jako poslední řešení, kdyby to jinak nešlo a on by trpěl. Situace jistě není řešitelná ve smyslu odstranění problému, proto je ideální řešení prostřednictvím hospice, kdy by bylo možno nastavit co nejvhodnější symptomatickou léčbu v co nejpřijatelnějším prostředí pro tatínka i celou rodinu. 

Držím Vám moc palce,

s pozdravem

MUDr. Katarína Vlčková

 

 

Dotaz zodpovídá

prim. MUDr. Katarína Vlčková

prim. MUDr. Katarína Vlčková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz