Maminka má rakovina krku - jak jí mohu pomoci?

Odpověď na dotaz ze dne 12. 8. 2013 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
moje maminka - 54 let se již 7 let léčí s rakovinou krku, přičemž v počátku byla i vyléčena, jenže nádory se vrací, nejdříve stačila radioterapie, po 3 letech návrat nemoci, následovalo několik operací, poté opět návrat nemoci a posledního půl roku absolvovala chemoterapii s tím, že nemoc již vyléčit nepůjde, byl nalezen i stín na plicích a prognóza zněla cca 2 roky života. Nyní - půl roku po této šílené diagnóze došlo k rapidnímu zhoršení, odvezla ji záchranka, protože nemohla dýchat a leží v nemocnici se zápalem plic. Dosud byla maminka velmi silná, neztrácela humor, denně si píšem smsky, vídáme se cca 1 za měsíc, kdy přijedu na návtěvu. O maminku se stará otčím. Maminka vypadá příšerně, je neuvěřitelné hubená, nádory ji u ucha lezou na povrch, má otevřenou hnisající ránu u ucha, která také zapáchá. Pokaždé, když jsem ji za posledního půl roku viděla, tak jsem se zhroutila. Poslední týden se mnou skoro nekomunikuje, jen mi sdělila, ať se smířím s tím nejhorším. Já jsem zmatená, nešťastná, snažím se smířit, ale bojím se, jak to zvládnu. Já bych za ní strašně moc chtěla jít, ale mám strašný strach, trpím úzkostnou poruchou a už teď jsem na antidepresivech. Dotazy mám dva - jaká si myslíte, že je prognóza, je tento zápal plic ukazatel toho, že je konec a bude selhávat dál, nebo se jedná "jen" o mírnou komplikaci? A druhá část dotazu, strašně si vyčítám, že nejsem silnější, že jí nemůžu pomoci, že s ní nejsem, ale smrt je důvod mých úzkostí, se kterými se už pár let léčím a já mám strach, abych se nezbláznila. Děkuji.

Veronika

Vaše maminka se léčí s rakovinou krku a přes všechnu terapii onemocnění postupuje, maminka hubne a nyní leží v nemocnici se zápalem plic. Vy byste se za ní ráda vypravila a zároveň z toho máte strach, protože se sama léčíte s depresí. Chcete vědět, jak je to vážné a trápíte se výčitkami, že nemůžete být s maminkou víc.

Milá paní Veroniko,

i když neznám všechny podrobnosti, z toho, co píšete se zdá, že zdravotní stav Vaší maminky opravdu vážný je, onkologické onemocnění je pokročilé, maminka hodně oslabená a zápal plic skutečně může být tou poslední komplikací. Je možné, i když to samozřejmě nemohu vědět jistě, že čas na setkání a rozloučení se s maminkou už je poměrně krátký. Nedokážu, ale rozhodnout za Vás, zda se za ní máte vydat, ve chvíli kdy máte takto velkou úzkost. Možná by bylo dobře poradit se se svým ošetřujícím psychiatrem, poprosit ho, zda by Vás pro toto náročné období nevybavil kromě antidepresiva ještě nějakým dalším lékem na zklidnění, případně neupravil dávku léků, které již užíváte. Také by bylo jistě možné poprosit někoho z rodiny nebo přátel, aby šel na návštěvu za maminkou s Vámi, abyste se měla i Vy o koho opřít, s kým své trápení a úzkost sdílet. Pokud byste na cestu za maminkou sílu neměla, můžete alespoň poprosit někoho blízkého nebo i sestřičky na oddělení, aby maminku od Vás pozdravovali, vyřídli, že na ni moc myslíte a máte ji ráda, můžete napsat dopis, který jí v nemocnici přečtou, můžete se zeptat, zda by jí nedali telefon na ucho, abyste jí svou situaci vysvětlila a řekla všechno, co máte na srdci.

A nemá smysl se trýznit výčitkami, že neděláte něco víc, Vy prostě děláte to, na co Vám síly stačí, to, co dělat můžete a zvládnete. I z toho, že jste si denně psaly zprávy, maminka ví, že Vám na ní záleží, že na ni myslíte, i když nejste s ní. Přeji Vám hodně síly v těchto těžkých chvílích a Vaší mamince pokojný a klidný čas i aby bylo o ni dobře postaráno.

S úctou
MUDr. Kateřina Menčíková

Dotaz zodpovídá

MUDr. Kateřina Menčíková

MUDr. Kateřina Menčíková

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz