Může způsobit krátkodobá práce s azbestem rakovinu plic?

Odpověď na dotaz ze dne 3. 10. 2009 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,paní doktorko mám na Vás dotaz.Je mi 43 let a před 11 lety jsem koupil chatu,která byla pobitá azbestem.Jako 30 letý jsem o azbestu,který byl všude kolem nás nic nevěděl.Ten azbest jsem strhal rozlámal a vyhodil,bylo to pár desek a taková azbestová textilie.Určitě to prášilo a sundal jsem to jednorázově během 2 hod pak už jsem sním do styku nepřišel.Dnes mám dvě krásné dcery a mám strach,abych neonemocněl rakovinou plic.Jakou mám pravděpodobnost.Co mám dělat pro to,abych tomu předešel a co nejvíce oddálil.Všichni,kteří s azbestem takto zacházeli a přišli do styku onemocní,nebo to tak není.Trápí mě ,že jsem byl tak hloupý.Četl jsem,že se to projeví třeba za 20 let po styku.Dnes se cítím dobře,ale mám k sobě výčitky.Jednou mi jeden lékař řekl,že pokud jsem s ním nepřišel do styku delší dobu,není to takový problém.Napište mi Váš názor co by jste dělala vy.Mám to vypustit,nebo na to myslet a jít na vyšetření.Děkuji Vám za odpověd-Hezký den.

míra

Píšete o svých obavách z rakoviny plic v souvislosti s jednorázovým stykem s azbestem, který jste před 11 lety sám odstraňoval.

Dobrý den, pane Míro,

rakovina plic a pohrudnice patří jistě mezi možné následky expozice azbestu. Je třeba vědět, že složení azbestu se liší a některé složky jsou více nebezpečné nežli jiné. Z dostupné literatury vyplývá, že riziko vzniku zhoubného nádoru je velmi malé. Na druhou stranu je fakt, že k jejímu vzniku stačí bohužel i malá expozice a choroba se pak objevuje průměrně za 15 let od styku s azbestem, tato doba může dosáhnout až 50-ti let. Nicméně i u tohoto typu rakoviny platí, že čím je expozice delší, tím je vyšší i riziko vzniku onemocnění. A jen pro úplnost, azbest je látka, která může vést také k jiným plicním a hrudním chorobám, u nich je však nutná vysoká expozice trvající řadu let.

Jako prevence se doporučuje dostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny (zejména černá jeřabina, černý rybíz, ostružiny, jahody, citrusové plody, brokolice, kiwi, meruňky, mrkev, rajčata a listová zelenina), které obsahují přirozeně se vyskytující antioxidační látky, které hrají při vzniku rakoviny důležitou roli. Vysoký obsah těchto látek se nachází také v zeleném čaji a červeném víně. Úloha různých vitaminů (C, E) je přinejmenším sporná. Samozřejmě platí nevhodnost kouření.

Pokud jsou Vaše obavy velké, mohl byste se obrátit i na pracoviště pracovního lékařství, doporučení by Vám měl vystavit Váš praktický lékař. Na tomto pracovišti by byli schopni Vám poskytnout podrobnější informace a poradit Vám, jestli je vhodné nějaké preventivní vyšetření.

S pozdravem a přáním všeho dobrého

MUDr. Irena Závadová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Irena Závadová

MUDr. Irena Závadová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz