Jak zajistit pro babičku lepší péči?

Odpověď na dotaz ze dne 21. 2. 2011 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,
mám babičku, je jí 82 let. Na jaře loňského roku prodělala operaci stehenního krčku. Po operaci byla soběstačná, chodila s chodítkem. V listopadu prodělala policní embolii a je od té doby v nemocnici v Brandýse nad Labem. Minulý týden prodělala embolii znova a ve střeu skončila na JIP. Dostala horečku a v kapačkách jí dávali od pátku antibiotika. V neděli ji převezli na normální pokoj na internu s tím, že potřebovali místo pro víc nemocného pacienta. Neměla již žádnou kapačku, měla velké bolesti a injekce dostala až po mé žádosti. Přijde mi divné, že by antibiotika u tak starého člověka zabraly za dva dny. Chtěla bych poprosit o radu, jak mám postupovat dále, popřípadě jestli mám možnost babičku dostat do nějakého lepšího zařízení. Postup a ochota personálu se mi nelíbí. Děkuji za odpověď.
Věra Šindelářová

Věra

Píšete, Vaše babička prodělala před rokem zlomenimu krčku stehenní kosti a posléze dvě příhody plicní embolie. Při té poslední se přidal zápal plic a babička byla přechodně hospitalizována na JIP odkud ji převezli na standardní lůžko.

Vážená paní Věro,

nejste moc spokojená s péčí o babičku, s vysvětlením, proč ji z intenzivní péče přesunuli na interní oddělení po dvou dnech antibiotické léčby.

Neznám pochopitelně detailní situaci a průběh babiččina onemocnění, její případné další přidružené nemoci, její výhled do budoucnosti. Je ale obvyklou praxí, že pokud je potřeba intenzivní lůžko pro akutně nemocného pacienta a není žádné volné, pak lékaři prostě musí toho nemocného, který se jeví v danou chvíli nejstabilnější, přesunout na běžné oddělení. Antibiotika, jsou-li správně volena, zabírají do 24 — 48 hodin po zahájení léčby. Závažná je jistě nedostatečná léčba bolesti. To ale bohužel bývá často opomíjenou součástí léčby. Je to jistě dáno i jistou tabuizací léků proti bolesti a nezkušeností personálu.

Ptáte se, jestli máte možnost dostat babičku do nějakého lepšího zařízení. Nevím co přesně si pod tímto pojmem představujete. Přesun nemocného do jiné nemocnice v zásadě možný je, pokud je volná kapacita přijímajícího zařízení a pokud se se zdravotníky na obou místech dohodnete a babička bude souhlasit. V tuto chvíli se mi jeví, že babička potřebuje pobyt v nemocnici, že zatím nenastal čas na přesun například na lůžka následní péče nebo do rehabilitačníoh zařízení. Tady již existuje možnost si za péči připlatit a tak alespoň do určité míry ovlivnit kvalitu poskytované péče.

Bylo by zcela na místě, abyste situaci probrala i s babičkou a zjistila, jak péči vnímá ona, jak je spokojená. Velmi dobré by bylo setkat se s jejím ošetřujícím lékařem a v klidu celou situaci znovu probrat. Někdy skutečně lze alespoň některé problémy vyřešit vysvětlením vlastního pohledu a naopak vyslechnutím druhé strany. Určitě neváhajte a pokuste se znovu požádat babiččina ošetřujícího lékaře o čas na rozhovor. Můžete s ním promluvit nejen o tom, co a proč se babičce vlastně přihodilo, ale i o výhledu do budoucna a o dalších možnostech péče.

Je moc dobře, že ve Vás má babička ochránce, že se staráte a zajímáte o to, jak se babičce daří a zda je vše v pořádku.

S pozdravem MUDr. Irena Závadová

Dotaz zodpovídá

MUDr. Irena Závadová

MUDr. Irena Závadová

lékařka

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz