Vloni mi zemřel manžel, po kterém jsem rok pobírala vdovský důchod, mohu žádat o obnovu důchodu?

Odpověď na dotaz ze dne 26. 6. 2015 zobrazit původní dotaz

Dobrý den,

mám dotaz.Manžel zemřel 02/2014 , byl mu přiznán starobní důchod ve věku 58 let ,od MV ČR .Já ,nar. 12/1957,dvě děti, pobírala vdovský důchod 1 rok.Chci se zeptat jestli můžu požádat o obnovení vdovského důchodu.Za odpověď předem moc děkuji.

Blanka

Píšete, že Vám v únoru roku 2014 zemřel manžel, který pobíral starobní důchod. Vy jste ročník 1957, vychovala jste dvě děti a pobírala jste po jeho úmrtí rok vdovský důchod. Ptáte se, zda můžete nyní žádat o obnovení nároku na tento důchod.

Dobrý den, paní Blanko,

obnova nároku na vdovský důchod Vám vznikne do dvou let po zániku nároku na dřívější důchod, pokud splníte některou z těchto podmínek:

  • pečujete o nezaopatřené dítě (mladší 26 let)
  • pečujete o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV
  • pečujete o svého rodiče nebo o rodiče zemřelého manžela, který s vámi žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV
  • jste invalidní ve třetím stupni
  • dosáhla jste alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk, pro muže stejného data narození, nebo důchodového věku, je-li nižší

Věk, kdy můžete odejít do důchodu, by měl být 60 let a 8 měsíců. Důchodový věk mužů stejného data narození je 63 let a 8 měsíců. Nárok na obnovení vdovského důchodu z věkového hlediska tedy do dvou let nesplňujete, jelikož do února 2017 nedosáhnete ani Vašeho důchodového věku, ani věku o čtyři roky nižšího než platí pro muže stejného data narození.

Ohledně informací k Vaší situaci můžete také volat do Call centra České správy sociálního zabezpečení, kde by Vám na dotazy týkající se vdovského důchodu měli odpovědět zcela konkrétně.

S přáním pěkných dní
Anežka Moravcová

Dotaz zodpovídá

Bc. Anežka Moravcová

Bc. Anežka Moravcová

sociální pracovnice, vedoucí půjčovny pomůcek hospicu Cesta domů

Poradna je tu pro vás

Zadejte dotaz