Pár slov o konferenci paliativní medicíny v Bratislavě

Bratislavské konference se zúčastnili odborníci na paliativní péči z obou republik. Někteří o tom podali zprávu. Za Cestu domů byla na konferenci a napsala o ní paní doktorka Irena Závadová.

  1. a 15. listopadu se v Bratislavě konala IV. česko-slovenská konference paliativní medicíny. Hlavním tématem byla léčba bolesti a novinky v této léčbě.
    Paralelně s hlavním tématem probíhala sekce na téma paliativní péče v pediatrii. Z přenášek opakovaně vyplynulo, že bolest je stále nedostatečně řešená jak u nemocných s nádorovými nemocemi, tak i u nemocných, kteří trpí bolestí nenádorového původu. Důvodem není nedostupnost léků, ale bohužel spíše neznalost a obavy ze strany lékařů. Za Cestu domů zazněl příspěvek o podkožním podávání léků. Tento způsob také nebývá v jiných oborech využíván, a to přesto, že je zcela v souladu s moderními lékařskými postupy, je snadno proveditelný a pro nemocné i jejich rodiny pohodlný, bezpečný a jednoduchý na obsluhu.
    Sekce o dětské paliativní péči by mohla být velkou výzvou pro české lékaře-pediatry. Z přednášek přednesených MUDr. Márií Jasenkovou, zakladetelkou dětského hospice Plamienok, a spolupracujících lékařů specialistů bylo zřejmé, kolik úsilí a osobní odvahy vyžadovalo vybudování takového hospice, jakým Plamienok bezesporu je. Slyšet přednášet anesteziologa a kardiochirurga s takovým zápalem o potřebě paliativní péče v pediatrii bylo skutečně burcující.
Autor reportáže: Redakce Umírání.cz