Přidat komentář

Reagujete na příspěvek

Josef
  (kontaktovat autora příběhu)
28. června 2022
Truchlení

Odmítnutí dědictví

Dobrý den,

prosím o radu ohledně odmítnutí dědictví.

Vzhledem k předlužení otce, jsem po jeho smrti nucet odmítnout dědictví, je mi jasné, že to pro mě znamená, že nemohu nijak nakládat s jeho majetkem, účty atp. Problém ale je, že otec žil s přítelkyní, která rovným dílem příspěla k nákupu vybavení byt, sama něco donesla, mají také společně finance, nic ale není podloženou jakoukoliv smlouvou.

Pokud se ona, jakožto "cizí" osoba rozhodne vybrat peníze z účtu i po jeho smrti a nadále disponovat jeho majetkem, tak se to bere tak, že jsem defakto já oním majetkem disponoval a automaticky se tak zamítne moje žádost o odmítnutí dědictví?

Pokud se mi podaří zabránit tomu, aby nadále vybírala peníze z účtu... co dělat s majetkem, který společně zakoupili? Jde převážně o majetek drobné hodnoty, nejdražší je snad televize za 13 000 Kč.... ale to je už také několik let zpět. Znamená to, že o vše příjde?

Zároveň bych se chtěl zeptat, co dělat například s urnami, které má otec doma... má tam moji matku, prarodiče... ty si mohu vzít i když odmítnu dědictví? Nebo třeba fotografie...

Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale nemám s tímto žádné zkušenosti a nerad bych se dostal do situace, kdy budu nucen dědictvíá příjmout, bylo by to likvidační.

Napište svoji reakci

Zadejte jméno nebo přezdívku.
Mohou vás čtenáři příběhu kontaktovat?