Přidat komentář

Reagujete na příspěvek

Zina
18. října 2008
RÁDA BYCH VŠEM, KDO TADY UVEŘEJŇUJÍ SVÉ PŘÍSPĚVKY PODĚKOVALA. JE TO PRO MĚ OBROVSKÁ PSYCHICKÁ VZPRUHA. Před dvěma lety jsem si vzala k sobě domů svou matku. Již nebylo možné přihlížet, že žije jako .... s prominutím.... bezdomovec. Její snaha být co nejdéle soběstačná (mamka je po mrtvici na levou stranu ochrnutá, má silnou artrózu kolen a kyčlí, cukrovku, vysoký tlak, anginu pectoris) vzala za své. Žila v pečovatelském domě, ale prádlo a jídlo jsme jí zajišťovali s bratrem. Do okamžiku, kdy spadla a 12 hodin trvalo, než byla pomočená a pokálená nalezena. To byla poslední kapka a během 4 dnů jsem si mamku nastěhovala k sobě. Při pádu si naštěstí!! nic neudělala, ale psychicky byla úplně na dně. Tehdy jsem si myslela, že to vzdala a umírá. Dokázala několik týdnu jen koukat do stropu. A dneska?? Čte, kouká na televizi, luští křížovky.... aby podle vlastních slov neumřela úplně blbá. Nikdy mi nedělala žádné problémy. Když má výhrady nebo se jí něco nelíbí, tak se do sebe uzavře a mlčí. Pro mě je to signál najít něco, co by ji zase zvedlo náladu a zbytečně situaci nehrotit. Velice si cením na své mámě, že ani jediným slovem mi nikdy nedala najevo svoji nevoli. Už asi rok je úplný ležák a měla by asi plné právo mě občas sekýrovat. Snažím se chodit ještě do práce. Je to hektické a místy dost zoufalé, ale mám strach, že kdybych zůstala doma s mámou, že po její smrti bych nemusela najít práci. Přece jenom se mi blíží padesátka.
A přesně podle toho co jsem tu četla, tak krmení, výkaly, zvratky a jiné chuťovky
... nejsou to nejhorší, co Vás při starostech o starouška čeká. Naše zdravotnictví je bitva s větrnými mlýny a děkuji bohu, že ovládám počítač a internet mě víc, než baví. Nikde jinde se nic nedovíte a zapomeňte na to, že Vám někdo poradí. Podle zkušeností, co jsem slyšela, tak každý využívá svých známých. Např. při zajišťování postele jsem požádala svou známou o zapůjčení z domova důchodců. Ředitelka DD byla tak úžasná, že za 50,- Kč mi ji prodala. Sice je to ta stará verze, ale je. Toaletní křeslo jsme si koupili, plíny jsem kupovala, než mě jednou magistra v lékarně už měla asi dost a zeptala se mě, proč nepožádám obvodního lékaře o poukázku? Vůbec jsem netušila, že to jde. Doktor nic neřekl .Nechtěl nebo nevěděl je asi stejně šílený jako jeho reakce, když jsem mamku chtěla u něho registrovat. Protože jsem si ji sama stěhovala z jiného obvodu, tak doktor ji nechtěl.... doslova nechtěl dalšího nevýnosnýho pacienta. To jsem opravdu slyšela na vlastní uši. Zachránilo mě jen to, že jsem měla nervy na pochodu a regulérně jsem se mu tam rozplakala. Mámu zaregistroval, ale návštěvu doma provedl až po roce... asi aby viděl, jak opravdu vypadá. Hospitalizace v nemocnici?? Hrůza a děs. Vždy jsem za mámou chodila každý den. Abych ji omyla a vyčistila zubní protézu a hodinu plkala o ničem, jen aby měla lepší náladu. Každý návrat domů byl strašný. Máma se regulérně podělávala.... chudák, zvracela a psychicky.... raději nemluvit. Už to znám, je to standart... neboj mami, vždycky jsme se ze všeho vykřesali, chvilku to potrvá, ale půjde to. A opravdu to zatím jde. Kdyby to bylo tak, jak je to dnes.... můžu jen říci... díky bohu. U starých lidí je problém, že pokrok k lepšímu většinou žádný nezažijete. Tělo je staré a spousta orgánů už neplní tu fuknci, jak by asi mělo. A přesto... když uvařím něco dobrého a vidím, jak mamka mlaská a s potěšením se láduje, tak mi to stačí. Doufám, že jsme první vlaštovky, které se snaží bojovat se systémem péče u nás. Že ti co budou po nás, to budou mít snad lepší. Problém není v penězích, ale v lidech. A nejen bílé pláště by si měli uvědomit, že tam, co jsou naši rodiče, budeme i my.
Jsem vděčná, že mohu se svou mámou být. I když... zcela upřímně.... někdy mám chuť skočit z balkónu. To je asi ta odvrácená strana. Proto mě velice tyto stránky potěšily a hodně povzbudily. Všem co to čtete přeji pevné zdraví a nervy. Zina

Napište svoji reakci

Zadejte jméno nebo přezdívku.
Mohou vás čtenáři příběhu kontaktovat?