V českém zdravotnictví je podle odborníků málo řešena komunikace s umírajícími a problémy paliativní

 

Diskusní setkání pořádané sdružením Občan se tentokrát věnovalo tématu Obrázek odebrán.Jak se u nás umírá. V České republice v dnešní době dvě třetiny lidí umírají v nemocnicích nebo v léčebných ústavech, v hospicích jich zemřou přibližně 2 procenta a v domácím prostředí asi 23%. Podle Ondřeje Slámy z ambulance podpůrné a paliativní onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně doma umírají převážně lidé, kteří nejsou dlouhodobě nemocní a smrt je překvapí v domácím prostředí.

Lidé nemocní nevyléčitelnou chorobou ve velké většině zemřou mimo domov ve zdravotnickém zařízení. Ředitelka hospicového občanského sdružení Cesta domů Martina Špinková vysvětlila, že moderní paliativní péče se snaží spojit výdobytky medicíny a přání umírajícího pacienta. Podle ní je velice důležité, aby pacient věděl o svém stavu a aby se s ním na téma smrti hovořilo. „Lékaři se velice často bojí mluvit s pacienty o jejich diagnóze. V našem sdružení se setkáváme s lidmi, kteří vůbec netuší, v jaké fázi nemoci se právě nacházejí a jak krátký čas je čeká,“ upozornila Špinková.

V zákonu bude definována paliativní péče

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta je hlavním problémem péče o umírající komunikace a organizace. Určité řešení vidí v připravovaných reformních zákonech. „Do zákona o zdravotnických službách bude poprvé zavedena definice paliativní péče. Myslím si, že toto by mělo oboru pomoci v hrazení a v diskusi s pojišťovnami. Hodně si slibujeme od zákonů týkajících se pojišťoven, které změní motivaci pojišťoven a rozvážou jim ruce v tom, co všechno mohou klientům nabízet,“ řekl za ministerstvo Cikrt. „Pojišťovny následně budou moci pružně reagovat na náměty od odborníků z terénu a zároveň budou více zavázány, co musí v rámci dostupnosti péče, včetně paliativní, pro své klienty splnit,“ dodal. „Nastává situace, kdy pojišťovny začínají přemýšlet, co udělat, aby si pojištěnce udržely. Díky konkurenčnímu boji se jejich nabídky začnou orientovat ke skutečným potřebám pojištěnce,“ potvrdil ředitel strategie a rozvoje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Vepřek. „Nyní VZP spolupracuje s Martinou Špinkovou a připravuje pilotní projekt domácí paliativní péče, který zmapuje možnosti jak by se dala optimálním způsobem financovat,“ dodal Vepřek

MZ eutanazii odmítá

V současné době se diskutuje také na téma eutanazie. Nyní je v zákonech zahrnuto, že by se mělo přihlížet k přání člověka s výjimkou toho, že by se ze strany pacienta jednalo o přání aktivního ukončení života. Ministerstvo jasně odmítá jakoukoli formu eutanazie. Podle Cikrta je jedním z hlavních důvodů také to, že české zdravotnictví nejdřív musí vyřešit věci, které se týkají toho jak pomáhat, jak léčit a jak doprovázet pacienta v čase, který mu zbývá. „Nyní je otázka eutanazie zcela nepatřičná, protože české zdravotnictví není úplně dobře připraveno pomáhat důstojně žít a umírat, natož aby lékaři pomáhali ze světa odcházet,“ zakončil debatu Cikrt.

Olga Pavlíková
zdravotnickenoviny.cz

Přečtěte si i celý zpravodaj “Občan v síti” s tématem Obrázek odebrán.Jak se u nás umírá.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz