U inspektorů hospic neprošel

Hospic v Červeném Kostelci na Náchodsku, který pečuje hlavně o umírající lidi, neuspěl u inspektorů sociálních služeb. Na vině ovšem není nedostatečná péče. Podle lidí z hospiců za to může zákon, který tato zařízení posuzuje stejně jako odlehčovací služby, například běžné odlehčovací služby pro seniory a jejich pečující.

„Nepamatuje se na to, že hospice pečují o umírající lidi. Nevím, jak některé údajné prohřešky napravit z pohledu zákonů či etiky,“ uvedl ředitel červenokosteleckého hospice Miroslav Wajsar. Sociální standardy například žádají, aby zařízení přijímalo pacienty podle předem připravených smluv. Pokud nemocný není schopen podepsat smlouvu sám, musí to za něj udělat úředník z radnice s rozšířenou působností. 

“Přijetí takového člověka se kvůli tomu může o několik dní zpozdit, a za tu dobu pacient třeba zemře,“ namítá Wajsar.

Inspektorům se nelíbilo ani vedení pořadníků, které se v hospici nedají příliš plánovat. Personál by podle nich měl také stanovovat dlouhodobé cíle v péči o pacienty, jenže ti velmi často v hospici po dvou až třech týdnech umírají.

Co se týče prostředí, počtu personálu či spokojenosti klientů hospic u inspektorů uspěl, ale z patnácti zásadních kritérií dvě nesplnil. Kvůli tomu kontrola dopadla špatně. Hospic se odvolal s námitkami ke krajskému úřadu a nyní čeká na rozhodnutí. Krajský úřad se k případu s odvoláním na probíhající řízení nevyjádřil.

Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče teď usiluje o to, aby zákony na hospice, které jsou na pomezí mezi zdravotními a sociálními službami, konečně pamatovaly. „Řešením by byla novela, která by hospice výslovně uváděla,“ tvrdí viceprezident asociace a ředitel hospice v Prachaticích Robert Huneš.

Žena z Hradce Králové, která nechtěla zveřejnit jméno, využila péči červenokosteleckého hospice pro svou matku trpící rakovinou. Oceňuje, že jí někdo pomohl, když už byla vyčerpaná z domácího ošetřování, a chválí i práci sester. Míní však, že matka v hospici dostávala příliš mnoho léků. „Jako laik to nemohu posoudit, ale za čtrnáct dní se maminka strašně zhoršila a asi to uspíšilo její konec,“ vzpomíná žena.

Červenokostelecký hospic slouží od roku 1996, kdy vznikl podle anglických vzorů jako vůbec první v Česku. Slouží hlavně lidem v nejtěžších stadiích rakoviny, asi čtvrtina lidí se z hospice vrací do domácí péče. Pečovali tu už o víc než čtyři tisíce nemocných. V České republice nyní působí dvanáct hospiců.

MF Dnes

11.4.2008, Rubrika: Kraj Hradecký, Autor: ŠTĚPÁNKA TŮMOVÁ

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz