Sněmovna: Péče v hospicech má být placena z veřejného pojištění

Praha — Péče o pacienty v hospicech, které se potýkají s finančními problémy, bude asi od léta proplácena z veřejného zdravotního pojištění. Počítá s tím návrh novely, který dnes v rámci zákona o zaměstnaneckém penzijním pojištění schválila Poslanecká sněmovna. Předlohu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident.

Hospice se starají o pacienty v poslední fázi jejich života. Jde o lidi, kteří trpí vážnými chorobami, potřebují silné tišící léky, zvláštní přístup i stálou pomoc odborníků. Hospicová péče ale v Česku dosud nemá samostatný úhradový kód, což komplikuje její financování. Zdravotní pojišťovny ji zatím platí jako ošetřovatelskou péči.

Novela to má změnit, vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) to podpořil. Autor návrhu Josef Janeček (KDU-ČSL) uvedl, že hospicová péče je nezbytná a velmi humánní. Je podle něj navíc levnější než třeba péče v akutních onkologických odděleních, kde někdy leží i lidé, kterým by bylo lépe právě v hospicu.

Zástupci hospiců se počátkem dubna sešli s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD). Předseda vlády tehdy slíbil, že jim pomůže problémy s financováním řešit. “Chtěli by pomoci od státu. Do budoucna je ale potřeba také nějaké řešení systémové. To znamená, aby se ty jejich výkony dostaly do sazebníků výkonů zdravotních pojišťoven,” uvedl. Počítá také s tím, že problematiku hospiců by měl upravit příslušný zákon.

V Česku funguje deset hospiců s 280 lůžky, jedenáctý se buduje. Podle zahraničních zkušeností by na 100.000  obyvatel mělo připadat pět hospicových lůžek. V tuzemsku by jich tedy mělo být zhruba 500. Viceprezident Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče Miloslav Běťák po jednání s premiérem řekl, že pokud by se finanční situace hospiců nezměnila, hrozilo by jim kvůli nedostatku peněz uzavření. Stav by ale případně mohla od pololetí napravit vyhláška o úhradách péče, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz