Rozšířili hospic za peníze Unie

Rozšířené služby nabízí od včerejška Hospic Anežky České — Oblastní charita v Červeném Kostelci. V podkroví budovy takzvaného Háčka na okraji města vznikla vestavba se společenskou místností a šesti pokoji s celkem jedenadvaceti lůžky.

Sloužit budou účastníkům různých kurzů a školení či lidem, kteří chtějí strávit určitý čas se svými blízkými v hospici. „Nové prostory chceme také nabídnout širší veřejnosti a zlepšit tak ubytovací možnosti návštěvníků našeho města,“ řekl ředitel hospice Miroslav Wajsar.

Pokoje vznikly netradičním zvednutím střechy a dobudováním nástavby domu. Každý pokoj má vlastní kuchyňský kout a sociální zařízení.

„Dva pokoje jsou bezbariérové s rozšířenou koupelnou pro vozíčkáře,“ uvedl vedoucí Háčka Pavel Melichar.

Budova Háčka pochází z počátku minulého století a do roku 1951 v ní řádové sestry vedly školku a jesle. Po jejich násilném vystěhování prošla několika nevhodnými stavebními úpravami. Jeden čas sloužila jako hudební, poté jako zvláštní škola. Po roce 1989 objekt vrátili katolické charitě. Dnes budova slouží veřejnosti pro využití volného času, působí tam řada zájmových kroužků či mateřské centrum.

Rekonstrukci podkroví budovy umožnil vzdělávací projekt Respitní péče o těžce nemocné seniory a podpora domácího ošetřování, který prostřednictvím Nadace rozvoje občanské společnosti finančně podpořila Evropská unie. Respitní péče znamená krátkodobý pobyt nesoběstačného člověka, o něhož se za normálních okolností stará rodinný příslušník, ve zdravotnickém či sociálním zařízení.

„Náklady na stavbu původně měly činit 4,2 milionu, ale sponzorské dary konečnou částku o 600 tisíc korun snížily,“ řekl Wajsar.

Vedle vzdělávacích kurzů, v nichž lidé pečující o nemocné doma získají praktické dovednosti a rady, budou v Háčku probíhat semináře a kurzy pro zaměstnance organizací poskytujících sociální služby. „Do kurzů se zapojí asi pětatřicet organizací. Budou tu lidé, kteří přímo pracují s nemocnými, i management sociálních organizací,“ uvedla vedoucí projektu Marcela Frýbová.

Uskutečnění programu umožnil grant Evropské unie určený na podporu aktivního života seniorů. Kurzy budou tří až pětidenní.

Hospic Anežky České, poskytující péči těžce či nevyléčitelně nemocným, byl založen v roce 1996 jako vůbec první zařízení svého druhu u nás. Prošlo jím již na tři a půl tisíce pacientů.

JAN HRUDKA   

15.4.2005    Mladá fronta DNES    str. 01   Kraj Hradecký

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz