Paliativní hospicová péče: stále tabuizované téma?

Tento článek vyšel v Medical Tribune.
Hospic sv. Jana N. Neumanna pečuje o nevyléčitelně nemocné od roku 2005. V loňském roce se za přispění společnosti Johnson & Johnson rozběhl projekt poskytování domácí hospicové péče, jehož cílem je snižovat počet osob, které závěr života zbytečně tráví v nemocnicích či LDN, a napomáhat většímu zapojení rodinných příslušníků do péče o jejich blízké. Jednou z cest vedoucích k naplňování tohoto cíle je pokračující vzdělávání odborné i laické veřejnosti o možnostech hospicové péče a jejich výhodách.

Letošní grantová podpora společnosti Johnson & Johnson umožňuje realizovat vzdělávací programy, pomáhá propagovat myšlenku paliativní hospicové péče a postupně odbourávat tabu, která jsou dosud v české společnosti s tématem smrti a umírání spojována.

            Hospic sv. Jana N. Neumanna se podobně jako světec, jehož jméno nese, nespokojuje s dosaženými výsledky a pouští se do stále nových projektů. Prachatický rodák Jan Nepomuk Neumann se v roce 1836 vydal do Ameriky, kde byl vysvěcen na kněze a horlivě působil jako misionář. Proslul nesmírnou činorodostí, vzdělaností a obětavostí, zakládal nemocnice, sirotčince a školy. Hospic, který dnes sídlí v jeho rodném domě, začal poskytovat své služby nevyléčitelně nemocným pacientům v roce 2005. Od té doby poskytl úlevu více než tisícovce umírajících pacientů a jejich rodinným příslušníkům. V listopadu letošního roku zahajuje činnost nové zařízení: první klienty přijme Domov Matky Vojtěchy, který bude poskytovat péči osobám s různými druhy demencí, především Alzheimerovou chorobou.

            V loňském roce hospic rozběhl projekt poskytování** **domácí hospicové péče, určené pro osoby s vážným onemocněním, nejčastěji s onkologickou diagnózou, jejichž zdravotní stav nevyžaduje pobyt v nemocnici. Tato služba vychází z přání řady pacientů, kteří nechtějí závěr života strávit v nemocnicích či LDN, a také z přání jejich nejbližších, již se chtějí o své rodinné příslušníky postarat. Zdravotní péči zajišťují ve spolupráci s praktickým či jiným ošetřujícím lékařem registrované zdravotní sestry, a to za podpory dalších členů hospicového týmu (duchovní, sociální pracovnice). Přestože většina zdravotních pojišťoven domácí hospicovou péči nehradí, snaží se hospic domácí péči o nemocné pacienty nadále rozšiřovat a prohlubovat, a pokračuje v přesvědčování odborné veřejnosti o prospěšnosti a výhodnosti této péče.

            Úsilí o minimalizaci počtu pacientů, kteří tráví závěrečné chvíle svého života v ústavním zařízení, vede také k neustálému rozvíjení vzdělávacích aktivit, jež Hospic sv. Jana N. Neumanna zajišťuje. Kromě akreditovaných vzdělávacích programů pro pracovníky v sociálních službách a sociální pracovníky pořádá hospic také kursy pro domácí pečující. „Kurs Péče o nevyléčitelně nemocného v domácím prostředí je určen zejména pro ty rodinné příslušníky, kteří potřebují pomoci v náročné péči o své nejbližší v domácím prostředí. I člověk zcela nezkušený v péči o druhého získá po absolvování kursu praktické znalosti v polohování pacienta, výživě či duchovní péči,“ objasňuje Patrik Coufal, vedoucí projektů v Hospici sv. Jana N. Neumanna.

            Prosazovat myšlenku hospicové péče pomáhají také odborné konference, jež Hospic sv. Jana N. Neumanna pořádá pro odbornou veřejnost. Letos se toto setkání určené lékařům, zdravotním sestrám i sociálním pracovníkům konalo již posedmé. Podtitul konference zněl „Léčit, neléčit… léčit?!“ a cílem pořadatelů bylo opět o kousek umenšit mýty a nepravdy spojené s léčbou umírajících a především s léčbou bolesti. „Drobnou zvláštností letošní konference bylo vystoupení Garyho Edwardse, zakladatele občanského sdružení Zdravotní klaun, které přináší radost hospitalizovaným dětem, a dnes také onkologicky nemocným a geriatrickým pacientům. Jsme rádi, že jeho vystoupení potvrdilo naši zkušenost, že péče o nevyléčitelně nemocné nemusí být spojená se smutkem a utrpením,“ říká Patrik Coufal.

            Otázky související se smrtí a umíráním jsou v české společnosti stále do značné míry tabu. Podle zkušeností pracovníků hospice nemá široká veřejnost a mnohdy ani lékaři stále dostatečnou představu o možnostech paliativní hospicové péče. Proto hospic připravuje propagační kampaň, která bude zahrnovat distribuci letáčků pro veřejnost a audio/video materiálů pro lékaře. Všechny aktivity, jež hospic zajišťuje, mají jeden společný cíl: napomoci umírajícím pacientům lidsky důstojně prožít jejich nemoc a utrpení, pokud možno v domácím prostředí, a zabezpečit nevyléčitelně nemocným takové podmínky, které zvýší jejich psychickou relaxaci a zajistí kvalitu života až do jeho konce.

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz