Pacienti chtějí údaje o svém zdraví

Když umřel před několika lety sedmašedesátileté Věře Včelákové z Prahy syn na leukémii, nebyla spokojená s tím, jak se o něj lékaři starali. Její syn se například o své nemoci nedozvěděl od lékaře, ale od pacientů. Lékař jí prý navíc odmítl poradit, co má doma dělat se synem, který zrovna krvácí. Když si chtěla paní Včeláková zkontrolovat, jak probíhalo synovo léčení, zjistila, že má smůlu. Doktoři jí odmítli nechat nahlédnout do synovy zdravotní karty.

“Hnala jsem to tehdy až na etickou komisi Ministerstva zdravotnictví. Po mé stížnosti mi sice dali možnost do jedné části dokumentace nahlédnout, ale to, co se mi na léčení syna nelíbilo, mi zapřeli,” popisuje rozčíleně svůj příběh paní Včeláková a dodává, že s podobnou neochotou poskytnout zdravotní dokumentaci má zkušenosti řada jejích známých.
Příčinou je zákon o zdraví lidu, který lékaře nenutí, aby podávali pacientům či pozůstalým maximum možných informací. “Slováci už přitom uzákonili, že pacienti a jejich rodinní příslušníci mají nárok na kopii zdravotnické dokumentace. Tady je ale uzákoněno jen to, že má mít pacient dostatek informací o svém zdravotním stavu,” stěžuje si Věra Včeláková.
A má pravdu. Český pacient nemá žádný nárok nahlížet do své vlastní zdravotní karty. Stejně tak do ní po jeho smrti nemůže nahlížet ani jeho nejbližší rodina. O pořizování kopií či výpisů ani nemluvě. Záleží jen a pouze na doktorovi, jestli nechá pacientovi do jeho vlastní zdravotní karty nahlédnout, nebo zda mu z ní udělá výpis. Obojí ale může s klidem odmítnout. A to se pacientům nelíbí.
Na to, že čeští pacienti nemají nárok na informace o svém léčení, si už léta stěžují také pacientské organizace nebo ombudsman Otakar Motejl. Jen loni řešil jeho úřad 60 podobných stížností. Desítky stížností i Svaz pacientů.
Právo na informace přitom pacientům přiznávají i zástupci lékařů. “Pacienti mají právo nahlížet do zdravotnické dokumentace a dělat si z ní opisy. Je v zájmu každého lékaře, aby vedl dokumentaci přesně,” říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.
Poprvé se snažila tenhle problém vyřešit novela zákona o zdraví lidu, kterou na jaře předložil tehdejší ministr zdravotnictví David Rath. Kvůli tomu, že k němu sněmovna připojila dalších devět nesouvisejících novel, ale zákon letos v červnu vetoval prezident Klaus. Česko se tak postupem času stává evropskou raritou.
“Ve všech starých zemích EU je přístup pacientů i pozůstalých do zdravotnické dokumentace absolutní. Řada postkomunistických zemí už nás navíc předběhla. V Maďarsku, Polsku či na Slovensku už mají zákony, kde je přístup do zdravotních karet pro pacienty a pozůstalé zajištěný,” říká šéfka Občanského sdružení na ochranu pacientů Vladimíra Bošková.
Novelu, která umožňuje pacientům i pozůstalým nahlížet do zdravotních karet a která jim zároveň dává právo dělat z karet kopie a opisy, začne tento týden projednávat sněmovna. Zatím to vypadá, že zákon, který navrhl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, má šanci projít. “Princip je správný. Když odstraníme nedostatky, tak to podpoříme,” říká stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath.

Petr Vašek

Článek připravil/a: Redakce Umírání.cz